Maidanezii au pus stăpânire pe Ploieşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Numărul haitelor de câini a crescut alarmant  în ultimii ani Foto: Alex Policală
Numărul haitelor de câini a crescut alarmant în ultimii ani Foto: Alex Policală

Din cauza celor aproape 3.000 de maidanezi din Ploieşti, multe străzi devin, după lăsarea serii, tărâmul câinilor. Soluţia eutanasierii împarte ploieştenii în două tabere

Adoptarea legii care permite eutanasierea câinilor fără stăpân a împărţit ploieştenii în două tabere. Unii susţin ideea uciderii maiadanezilor, de altfel cea mai rentabilă din punct de vedere economic, alţii propun strângerea patrupedelor şi ducerea lor în adăposturi speciale. Dincolo de opţiune, ambele grupuri cad de acord asupra faptului că animalele fără stăpân reprezintă un risc şi trebuie luate de pe străzi. Statisticile ultimilor ani le indică autorităţilor că în Ploieşti ar fi în jur de 2.000 de maidanezi. Cum activitatea hingherilor a fost multă vreme blocată de lipsa locurilor din adăpost, iar numărul câinilor abandonaţi a continuat să crească, reprezentanţii serviciului de ecarisaj recunosc că e foarte posibil ca numărul real să fi ajuns, între timp, undeva foarte aproape de 3.000 de capete.

În aceste condiţii, multe străzi din Ploieşti au devenit puncte de risc pentru pietonii care au proasta inspiraţie să se deplaseze spre casă după lăsarea serii. În momentul în care au desfăşurat o campanie de sterilizare, în urmă cu mai bine de un an, angajaţii de la ecarisaj şi-au format o opinie în legătură cu numărul de animale din fiecare cartier. Zonele „patrulate" de haite sunt cunoscute, inclusiv pentru reprezentanţii adăpostului de câini comunitari de la Bucov, care spun că au primit cele mai multe sesizări din zonele adiacente pieţelor alimentare, cum sunt Piaţa Malu Roşu sau Piaţa Aurora, din apropierea Oborului, strada Ghoerghe Doja, zona Dorobanţu şi zona Cablul Românesc. Foarte mulţi câini comunitari sunt şi în preajma Spitalului Judeţean de Urgenţă. Pe câmpurile din spatele unităţii medicale, dar şi în apropierea cartierelor rezidenţiale apărute în zonă s-au aciuat mai multe haite nu tocmai prietenoase. Tot în cartierul Nord, alte zone de risc sunt în apropierea cimitirului Viişoara, în spatele blocurilor de pe Bulevardul Republicii, în dreptul Complexului Mic şi pe străzile care se fac din Găgeni. De asemenea, mulţi ploieşteni au învăţat să evite zona Cablul Românesc, tot din cauza haitelor.

Harta haitelor de maidanezi

Din cauza întinderii geografice, cartierul Nord este în top la numărul de câini. Autorităţile estimează că pe-aici îşi fac veacul în jur de 500-600 de maidanezi. Tot undeva aproape de 500 de capete sunt, conform estimărilor, şi în cartierul Vest. Zonele periculoase sunt între Gara de Vest şi Spitalul CFR, pe câmpurile de lângă strada Libertăţii, lângă stadionul Astra şi în jurul Pieţei Aurora. Multe reclamaţii au venit şi din zonele Dinu şi Podul Înalt.
Pe locul al treilea în acest clasament neoficial se situează cartierul Bariera Bucureşti. Dacă adăugăm aici şi câinii vecini din Mimiu, ajungem undeva la 400 de capete.

Probleme au fost reclamate şi în apropierea Oborului, dar şi în Ienăchiţă Văcărescu şi Malu Roşu. „Pe strada Gheorghe Grigore Cantacuzino, în dreptul unităţii militare e o haită de vreo 20 de câini, dacă nu şi mai bine de-atât. Ziua nu fac probleme, dar când se întunecă sunt foarte priculoşi, latră pe toată lumea. Cred că le dau vecinii de mâncare sau chiar cei de la unitate", s-a plâns ploieşteanul Gheorghe Huţanu.

„Am fost muşcat, dar tot îngrijesc doi câini"

image

„I-am ieşit în cale unui dulău şi a sărit direct pe mine. M-a prins de picior. A trebuit să fac şase sau şapte injecţii", Nicolae Dumitrescu, ploieştean

La liceul unde lucrează, Nicolae Dumitrescu îngrijeşte doi câini care s-au aciuat. Deşi a fost muşcat la rândul său de un maidanez, bărbatul nu susţine soluţia eutanasierii. „S-a întâmplat acum câţiva ani, pur şi simplu i-am ieşit în cale unui dulău şi a sărit direct pe mine. M-a prins de picior. A trebuit să fac şase sau şapte injecţii. Chiar şi aşa, nu susţin eutanasierea. Nu e vina câinilor că au ajuns în stradă, e vina oamenilor care le dau drumul. Pentru ei ar trebui să existe pedepse mai mari", ne-a mărturisit Nicolae Dumitrescu.


Tratament dureros

În cazul unei muşcături, ghinioniştii trebuie să se prezinte de urgenţă la doctor pentru dezinfectarea rănii şi vaccinul antirabic. Schma completă de vaccinare cuprinde cinci injecţii. După prima, pacientul mai trebuie să se prezinte la 3, 7, 14 şi 28 de zile de la muşcătură.

Un muşcat pe zi

La Spitalul de Boli Infecţioase Ploieşti, care are adresabilitate judeţeană, au ajuns, de la începutul anului până în această lună, peste 420 de persoane muşcate de animale, majoritatea ploieşteni atacaţi de câini. După 340 de zile scurse din acest an, putem spune că media muşcaţilor ajunşi la spital este de aproxiumativ un ploieştean pe zi.

Adoptarea controversatei legi a lansat o serie de discuţii la nivelul primăriilor din judeţ. La cererea prefectului, edilii s-au întâlnit, luna trecută, pentru un prim schimb de păreri pe această temă. În Ploieşti, administraţia locală a anunţat că va organiza o serie de dezbateri. „Vrem ca decizia să fie luată, democratic, de către ploieşteni. Concluziile acestor dezbateri vor fi reflectate într-un viitor proiect de hotărâre. Vrem să le prezentăm oamenilor, în mod transparent, costurile pentru fiecare variantă în parte. În acest moment lucrăm la aceste evaluări de cost. Probabil la începutul săptămânii viitoare vom avea toate datele şi vom începe să le trimitem scrisori ploieştenilor", ne-a declarat Andrei Volosevici, primarul Ploieştiului. Scrisorile vor conţine şi invitaţia adresată ploieştenilor să-şi spună punctul de vedere faţă de această problemă.

Soluţia vine de la Băicoi?

Până acum, varianta agreată de autorităţi este cea a ducerii animalelor în adăposturi speciale. La Bucov au început lucrările pentru extinderea capacităţii, de la aproximativ 600 la 900 de locuri. Cum tot nu e suficient, soluţia ar putea veni din oraşul Băicoi, potrivit prefectului de Prahova, Adrian Dobre. „Prefectura ne-a întrebat dacă avem teren disponibil. Noi avem un proiect pe 5.000 de metri pătraţi. Suntem dispuşi să primim şi câinii din Ploieşti doar dacă autorităţile de acolo vor colabora la finanţarea proiectului. Avem şi noi probleme destul de mari cu numărul maidanezilor, săptămânal mai văd câte şase-şapte în zona DN1 care cu siguranţă n-au ajuns acolo ca să admire maşinile", ne-a declarat primarul din Băicoi, Ciprian Stătescu.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

image
Ploieşti

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite