Invazia românilor la munte, în vacanţa de iarnă a elevilor. „De patru ori mai mulţi decât ne aşteptam”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pârtia din Azuga FOTO Primăria Azuga
Pârtia din Azuga FOTO Primăria Azuga

Dacă în vacanţa de Crăciun din 2020, gradul de ocupare în staţiunile de pe Valea Prahovei abia dacă ajungea la 70 la sută, un record negativ al ultimilor 20 de ani, vacanţa intersemestrială a adus o rază de speranţă hotelierilor.

Nu mai puţin de zece mii de schiori au ajuns în fiecare zi în Sinaia şi Azuga doar în această săptămână.

Numărul mic de cazuri de COVID-19 raportate în luna ianuarie în Sinaia, Buşteni şi Azuga a permis o relaxare a restricţiilor impuse de pandemie. Restaurantele sunt deschise la capacitate de 50 la sută, iar hotelurile au fost ocupate în aproape în întregime. 

Autorităţile locale au anunţat o avalanşă pur şi simplu de turişti care au ales să petreacă vacanţa intersemestrială în Sinaia sau Azuga.

„DN1 s-a blocat aproape în fiecare zi, nu doar în weekend, aşa cum se întâmpla până acum. Avem turişti cu mult peste aşteptările noastre, chiar şi de patru ori mai mult decât ne aşteptam. Mă uit pe imaginile surprinse de camerele de luat vederi de la gondolă şi văd cozi de trei, patru sute de metri, pe cinci coloane. În această vacanţă de iarnă am avut chiar şi câte 4000 de schiori pe zi. Din păcate, instalaţiile de transport pe cablu nu lucrează la capacitate maximă din cauza restricţiilor impuse de situaţia în care ne aflăm. În loc de opt persoane, urcă în gondolă patru. Acesta este motivul pentru care timpul de aşteptare este mare şi de aici nemulţumirile turiştilor. Dar nu este vina noastră”, a precizat Paul Popa, coordonatorul Centrului Naţional de Informare şi Promovare Turistică Sinaia.

Cozile pe DN1 încep de la intrare în Băneşti FOTO Diana Frîncu

coada dn1 prahova foto amator

Sinaia a ieşit din scenariul roşu, astfel că restaurantele funcţionează la capacitate de 50 la sută, iar hotelurile au aproape toate camerele închiriate pentru acest final de săptămână de dinaintea începerii şcolii. În medie o cameră de hotel, în Sinaia, se închiriază cu 200 de lei pe noapte. Preţurile ajung şi la 400 de lei pe noapte, la hotelurile de patru stele, dar acestea se închiriază primele.

Vestea bună pentru amatorii sporturilor de iarnă este că zăpada este din abundenţă. Coordonatorul Centrului Naţional de Informare şi Promovare Turistică Sinaia a precizat că stratul de zăpadă de la 1400 în sus măsoară între 120 şi 240 de centimetri.

„Dacă nu se întâmplă vreun fenomen meteo neobişnuit, sezonul de schi se va prelungi până în luna mai”, a precizat Paul Popa.

sinaia gondola foto sinaiago.ro

La Azuga gradul de ocupare este de sută la sută pentru acest sfârşit de săptămână. Şi aici vacanţa intersemestrială a reprezentat un boom pentru turismul local. Au fost câte 7000 de schiori zilnic doar în această săptămână.

”Am avut avantajul că am reuşit să înzăpezim artificial pârtiile, în special cele pentru începători încă din luna noiembrie. Dacă de Crăciun gradul de ocupare în hotelurile din Azuga era de 70 la sută, acum se lucrează la capacitate maximă”, a precizat  Mircea Arieşean, administratorul public al staţiunii Azuga.

Salvatorii montani raportează porţiuni cu gheaţă pe pârtia din Azuga, motiv pentru care au fost schiori care s-au accidentat FOTO Salvamont 

pârtie azuga foto primaria azuga

Pârtiile din Azuga sunt preferate de familiile cu copii mici, dar şi de turiştii care îşi pun pentru prima dată schiurile în picioare. Aici funcţionează încă din toamnă pârtia de ”baby schi”, iar vremea şi altitudinea mică (1600 de metri) la care se află pârtiile au permis autorităţilor să ţină deschise instalaţiile de transport pe cablu aproape în fiecare zi din acest sezon de iarnă. În plus, cazarea la Azuga are preţuri mult mai mici în comparaţie cu cele din Sinaia, Predeal sau Poiana Braşov. Sunt camere care se închiriază chiar şi cu o sută de lei pe noapte, în condiţii decente.

Deşi weekendul viitor ar fi trebuit dedicat cuplurilor de îndrăgostiţi, hotelierii nu au venit neapărat cu oferte speciale pentru Valentine`s day. N-ar avea de ce, pentru că turştii pare că şi-au schimbat comportamentul după perioada de pandemie. Evită să rămână prea mult în camere şi preferă pârtia sau drumeţiile în aer liber. În plus accesul la centrele SPA sau la piscinele interioare nu este încă permis. Pachetele turistice pentru Ziua Îndrăgostiţilor se rezumă la o cină romantică, un cadou din partea casei (şampanie şi ciocolată), petale de trandafiri în cameră şi un late check out.

Vă rcomandăm şi:

Ursul care a urmărit un schior pe pârtia din Predeal a fost relocat în vestul ţării

Dezastrul lăsat de turişti după o tură pe pârtia Kalinderu. Administrator: „Era mai bine să-i trimitem în pădure”

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite