Îngrijitorii din Ploieşti acuzaţi că au bătut copii cu handicap, trimişi în judecată după patru ani: „Dă-le să zacă”
0
15 îngrijitori de la un centru social din Ploieşti unde erau găzduiţi copii cu nevoi speciale au fost trimişi în judecată sub acuzaţia de purtare abuzivă, la patru ani de la declanşarea anchetei.
Angajaţii centrului sunt învinuiţi că au bătut copiii aflaţi în imposibilitatea de a se apăra şi le-au furat mâncarea. Totul a fost scos la iveală de soţul uneia dintre îngrijitoare în vara anului 2018 care a surprins discuţii relevante pe WhatsApp între femeia cu care era în divorţ şi colegele ei. Şocat de ceea ce aflase, a decis să facă totul public.
În august 2018 procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Ploieşti au făcut percheziţii la sediul Centrului de Servicii Comunitare „Sf. Andrei“. 12 persoane au fost reţinute atunci, iar o parte dintre angajaţii centrului au fost inclusiv arestaţi preventive. Pe parcursul cercetărilor, care au durat mai bine de patru ani, oamenii au fost lăsaţi în libertate, iar o parte dintre ei (cei care nu au demisionat) s-au întors la serviciu, fără a li se mai permite să intre în contact direct cu copiii. Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Prahova, în subordinea căreia se afla centrul social, nu a avut o bază legală pentru a-i da afară din serviciu până la o condamnare definitivă.
Acuzaţiile aduse îngrijitorilor de la centrul ”Sf. Andrei” din Ploieşti sunt extreme de grave. Asistentele nou angajate erau învăţate de colegele lor vechi în sistem cu să bată copiii fără să lase urme sau fără să fie văzute, erau instruite cum să fure mâncare şi alte bunuri (produse de igienă, lenjerii, prosoape etc), cum să se ferească de portar
„Când dai... nu îi previi, dai cât poţi“
”Când dai...nu îi previi. Te uiţi, dai cât poţi şi îi spui: să nu mai strig la tine de două ori că îţi crăp capul. Nu stai să îl priveşti pe copil şi apoi dai”, ”De mâine pleacă şeful. Poţi să dai liniştită”, ”Dă-le să zacă. Să te ştie de frică. Acum la început. S. îi bate rău. Ai văzut cum ascultă ăia de ea? Dă-le la baie pe furiş”, sunt doar câteva din sfaturile primite de noua angajată a Centrului de plasament de la prietena ei, mai veche în sistem.
Copiii erau imobilizaţi drept pedeapsă
Au fost cazuri, susţin procurorii, când copiii mai greu de ţinut în frâu din cauza afecţiunilor psihice de care sufereau erau legaţi în scaune sau pur şi simplu erau ignoraţi şi lăsaţi să facă ce vor, inclusiv să se lovească între ei sau să se automutileze.
”De asemenea, minorii instituţionalizaţi, deşi sunt persoane cu nevoi speciale, au fost lăsaţi nesupravegheaţi, fapt ce a permis comiterea unor acte de agresiune între aceştia precum şi de autovătămare. Totodată, în anumite situaţii, unii dintre minori au fost pedepsiţi, fiind privaţi de libertatea de mişcare prin imobilizarea în condiţii improprii”, se arată în referatul de arestare al procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Ploieşti.
Nu doar violenţele asupra copiilor instituţionalizaţi au fost remarcate de către procurorii care au monitorizat timp de câteva luni centrul de plasament Sf.Andrei din Ploieşti. Pur şi simplu copiii nu aveau parte de nicio activitate educaţională, iar cei care nu erau bătuţi ajunseseră să asiste zilnic la bătăile pe care le primeau colegii lor, astfel că au început şi ei să imite ce vedeau în jur. Pentru a se apăra, aruncau cu obiecte sau, mai rău, deveneau agresivi, mai spun anchetatorii
Bătaie parte-n parte
”Pe parcursul anchetei au fost constate multiple nereguli privind respectarea drepturilor privind protecţia copilului şi a tinerilor, respectiv protecţia persoanelor cu handicap, în special în ceea ce priveşte pregătirea profesională inadecvată şi instruirea în ceea ce priveşte problemele comportamentale ale copiilor cu anumite tipuri de dizabilităţi şi a modului de intervenţie specific, recomandându-se printre altele luarea unor măsuri eficiente de monitorizare a beneficiarilor în scopul preîntâmpinării unor situaţii de abuz. (...) Trebuie precizat şi faptul că minorii care nu au fost loviţi de personalul angajat au fost nevoiţi să asiste zilnic la actele de violenţă exercitate cu brutalitate supra colegilor lor”, susţin procurorii.
Îngrijitorii au recunoscut faptele, dar în apărare au susţinut că acţiunile au fost simple „scăpări”, fără intenţia de a pune în primejdie gravă dezvoltarea morală şi intelectuală a minorilor din centru. Mai mult, una dintre îngrijitoare, Gerogiana Carmen Marin, a declarat în faţa anchetatorilor că ea la rândul ei a fost supusă unor agresiuni repetate din partea copiilor din centru, fiind înjurată şi muşcată. Anchetatorii spun însă că unii dintre copii aveau comportament agresiv pentru că imitau ceea ce vedeau în jur şi răspundeau cu violenţă violenţelor.
”Unii dintre minori au „împrumutat" din comportamentul agresiv al angajaţilor, lovindu-i pe aceştia cu palmele sau aruncând spre ei cu diverse obiecte”, se arată în referatul de arestare.
În dormitorul 3 de la etajul I al clădirii unde funcţionează centrul de plasament se aflau internaţi 13 copii. Patru dintre aceştia erau constant victimele ”unor acte de agresiune fizică repetate pentru simplul motiv că au creat disconfort prin comportamentul specific tulburărilor psihice cu care sunt diagnosticaţi (bătut din palme, sunete stridente, nesupunere, schimbarea frecventă a poziţiei ocupate)”, conform procurorilor.
Grav este că angajaţii care nu aveau acest comportament agresiv au tăcut şi nu au alertat superiorii sau Poliţia, deşi ştiau că la centru copiii sunt loviţi şi abuzaţi sistematic.
Dosarul a fost deferit justiţiei şi înregistrat pe rolul secţiei peale a Judecătoriei Ploieşti în data de 20 octombrie 2021. Cauza nu a primit deocamdată un prim termen de judcată.
Inculpaţi în dosar sunt: Veronica Cristina Ene, Rodica Nicoleta Apostol, Lucian Dumitrescu, Sorin Friedman, Alexandru Dumitrescu, Carmen Georgiana Marin fostă Cristea, Crenguţa Carpen, Elena Alina Spânu, Cristian Nicolae Bădic, Elena Coman, Liliana Ene, Ecaterina Doru, Elena Georgeta Zamfir, Magdalena Mariana Nuţu şi Adrian Minea.
Vă recomandăm să citiţi şi:
Îngrijitorii unui centru de plasament acuzaţi că băteau copiii cu handicap au revenit la acelaşi loc de muncă. Director: „N-au interdicţie să lucreze acolo“
Cum au fost prinşi asistenţii care le făcuseră viaţa un iad copiilor cu handicap dintr-un centru de plasament