FOTO Cum luptă studenţii basarabeni cu embargoul rusesc: fete frumoase şi degustare de vinuri moldoveneşti
0Studenţii basarabeni din Ploieşti au apelat la o metodă inedită pentru a face reclamă vinurilor moldoveneşti, aflate sub interdicţie de export în Rusia: au organizat la Ploieşti prima degustare din România de vinuri din podgoriile Basarabiei
Vinuri albe şi roşii, dulci, seci sau demi-dulci, provenind de la mai mulţi producători din Republica Moldova au putut fi degustate vineri la Ploieşti, parte a unui eveniment de promovare organizat de Liga Studenţilor Basarabeni de la universitatea ploieşteană.
Şi, dacă licorile au delectat papilele cumpărătorilor veniţi la Halele Centrale, unde studenţii au amenajat un stand, informaţiile despre vinuri şi scopul degustării le-au fost oferite de frumoasele studente din Basarabia.
„Credem că vinurile moldoveneşti nu sunt apreciate la adevărata lor valoare, în principal din cauza problemelor dintre Republica Moldova şi Rusia. Încercăm să le promovăm şi să facem, astfel, un pas spre integrarea şi intrarea în Uniunea Europeană, unde vinurile noastre nu au ajuns, dar şi să familiarizăm românii cu vinurile noastre, care se găsesc doar în mică măsură pe această piaţă“, spune Veronia Eremia, studentă la jurnalism la Bucureşti, dar venită special la Ploieşti pentru a-şi susţine colegii.
De altfel, pentru a-şi întări mesajul, studenţii au scris mare pe standul de degustare „Cu un pahar de vin basarabean sprijinim traseul european“. Îmbrăcaţi în costume populare, tinerii le-au explicat celor care i-au vizitat la stand că una dintre cele mai importante bogăţii ale Moldovei sunt podgoriile, iar sortimentele produse aici au dus faima ţării peste hotare.
„Nu am vrut să aducem vinuri doar de la anumiţi producători, ci de la cât mai mulţi, pentru a arăta sortimente cât mai variate. Pe unele le-am procurat noi, din fondurile noastre, pe altele le-am primit de la companii“, mai spune Veronica Eremia.
Degustarea a avut succes pentru că mulţi dintre ploieştenii care au trecut pe la stand au vrut să şi cumpere o sticlă de vin. Nu a fost posibil, însă, pentru că vinurile au fost aduse în cantitate mică, doar pentru degustări. Cel mai apreciat a fost vinul alb, demi-dulce.
Embargoul a creat un val de simpatie în România şi UE
În septembrie, serviciul fitosanitar rus „Rospotrebnadzor” a sistat importurile de vinuri din Republica Moldova, pentru că acesta ar avea o calitate proastă şi nu corespunde normelor sanitare. Decizia a fost percepută, însă, ca una politică, determinată de apropierea summitu-lui de la Vilnius, unde Republica Moldova urmează să parafeze Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană.
În urma unor negocieri ulterioare între cele două ţări, s-a ajuns la un acord cu privire la mecanismul de revenire a vinurilor moldoveneşti pe piaţa Federaţiei Ruse, însă moldovenii nu-şi pun mari speranţe în promisiuni. Ridicarea embargoului se va face individual pentru fiecare companie din domeniu, iar revenirea va fi pe termen scurt.
Embargoul a creat un val de susţinere emoţională din partea românilor şi a oficialilor europeni. Mai mult, Comisia Europeană ia în discuţie propunerea de a deschide complet pieţa UE pentru vinurile moldoveneşti.
Adoptarea unei astfel de decizii, înainte de parafarea şi de intrarea în vigoare a Acordului de Asociere şi a Acordului de Liber Schimb, ar fi o măsură pentru a compensa dificultăţile cu care se confruntă Republica Moldova în exportul vinurilor pe una dintre pieţele sale tradiţionale, Rusia. După aprobare, producătorii autohtoni trebuie doar să respecte condiţiile de calitate valabile pentru toate ţările membre ale Uniunii Europene.
Pe aceeaşi temă
Replica UE la embargoul impus de Federaţia Rusă pe vinurile din Republica Moldova
VIDEO Dacian Cioloş: „Vinul moldovenesc se poate integra foarte rapid în Uniunea Europeană“