Fostul primar din Câmpina scapă de pedeapsă în dosarul DNA. Horia Tiseanu a beneficiat de prescripţie şi achitare

0
Publicat:

Fostul primar al municipiului Câmpina, Horia Tiseanu, scapă de pedeapsă prin achitare şi intervenirea prescripţiei în dosarul de corupţie în care a fost trimis în judecată în 2017 de procurorii DNA Ploieşti.

Horia Tiseanu primar Câmpina. FOTO Diana Frîncu
Horia Tiseanu primar Câmpina. FOTO Diana Frîncu

Tribunalul Prahova a decis însă că edilul va plăti daune materiale.

Procurorii spun că, în perioada iulie 2014 - iulie 2015, Horia Tiseanu, beneficiind de ajutorul celorlalţi inculpaţi, a dispus în mod nelegal achiziţionarea unei maşini marca Opel Insignia, în scopul folosirii personale şi exclusive.

Maşina care avea dotări de lux a fost cumpărată din fondurile alocate Poliţiei Locale Câmpina, deoarece, potrivit legii, primăria nu avea dreptul de a face o astfel de achiziţie pentru folosinţa proprie, precizează sursa citată.

Conform deciziei publicată, luni, 2 octombrie 2023, pe portalul instanţelor de judecată, Tribunalul Prahova a dispus încetarea procesului pornit împotriva lui Tiseanu pentru trafic de influenţă şi abuz în serviciu, ca urmare a intervenirii prescripţiei, şi l-a achitat pe inculpat pentru instigare la săvârşirea infracţiunii de delapidare „întrucât nu există probe că o persoană a săvârşit infracţiunea”.

De asemenea, tot ca urmare a prescripţiei faptelor, judecătorii instanţei de fond au dispus încetarea procesului penal faţă de alţi doi inculpaţi, respectiv Carmen Gheorghe - fostă şefă a Poliţiei Locale Câmpina şi Costin Octavian Micu - reprezentant legal al unei societăţi comerciale, ambii deferiţi justiţiei pentru complicitate la abuz în serviciu.

În timpul procesului, Gheorghe Ecatrinescu, la data faptei director economic în cadrul Primăriei Câmpina, a decedat.

Totodată, instanţa îi obligă pe cei trei inculpaţi în solidar, în măsura participării, la plata sumei de 51.978,46 lei, cu titlu de daune materiale (reprezentând contravaloarea dotărilor suplimentare aferentă achiziţionării în mod nelegal a autoturismului marca Opel Insignia), iar fostul primar este obligat şi la plata sumei de 70.450 lei, cu titlu de daune materiale (reprezentând contravaloarea cantităţii de carburant folosite în interesul personal).

De asemenea, magistraţii au dispus confiscarea de la Tiseanu a sumei de 17.000 lei, reprezentând obiect al infracţiunii de corupţie reţinută în sarcina acestuia.

Decizia Tribunalului Prahova nu este definitivă.

În 2021, procesul în care Horia Tiseanu, fostul primar al municipiului Câmpina, a fost trimis în judecată de către DNA pentru fapte de corupţie, se-a reluat de la zero. Judecătorul care a analizat până atunci probele în dosarul fostului edil câmpinean şi a audiat martorii a avansat la instanţa superioară. 

Conform principiului continuităţii, membrii completului care judecă procesul trebuie să rămână aceiaşi în tot cursul judecăţii.

PloieştiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite