Drama „băiatului cu perucă” aflat în grija statului. Victima perfectă a reţelelor de prostituţie din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandru fuge constant din centrul familial unde este găzduit  FOTO Arhivă Adevărul
Alexandru fuge constant din centrul familial unde este găzduit  FOTO Arhivă Adevărul

Alexandru B., un adolescent în vârstă de 17 ani aflat în grija statului, poate fi considerat simbolul eşecului sistemului de protecţie a minorilor aflaţi în grija statului român.

Este găzduit de un complex în subordinea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Prahova şi, în mod normal ar trebui să beneficieze de atenţia şi grija ”sistemului”. În realitate, instituţia care ar trebui să se îngrijească de Alexandru se acoperă de hârtii ”conform procedurilor”, în timp ce băiatul a devenit cel mai probabil victima unei reţele de prostituţie.

Fuge de la complexul din oraşul prahovean Băicoi, unde este găzduit în prezent, de cel puţin zece ori pe an. Numai în primele două luni ale acestui an a reuşit să prindă „un moment de neatenţie” al îngrijtoarelor şi a evadat de trei ori. 

În mod constant ia calea Bucureştiului, fiind găsit de poliţiştii din Capitală printre oamenii străzii, în canale. Uneori este depistat şi în zonele rău famate din Iaşi, spun surse din cadrul Poliţiei Prahova.

 Pleacă deghizat din centrul de la Băicoi şi de fiecare dată poartă o perucă fie cu păr blond, fie cu şaten, motiv pentru care se presupune că adolescentul se prostituează, fiind depistat în zone din Bucureşti renumite pentru astfel de practici.

Este găsit de fiecare dată după câteva zile de căutări, uneori şi după câteva ore. Poliţiştii ştiu deja unde să-l caute. Fără excepţie, anunţul oficial primit de la Birou de Presă al Poliţiei Prahova se închide cu fraza: „persaana dispărută a fost găsită şi nu a fost victima vreunei infracţiuni”.

 La revenirea în centru este internat la o secţie de psihiatrie pentru terapie. Într-o astfel de secţie este internat şi acum Alexandru, după ultima escapadă din data de 13 februarie. Rămâne internat o perioadă, apoi se întoarce la Băicoi şi pleacă din nou în aceleaşi locuri rău famate frecventate de consumatori de droguri şi proxeneţi. A fugit chiar şi la o oră după ce a fost externat de la psihiatrie. 

Alexandru mai are un an şi va deveni major. Din acel moment nimeni nu-l va mai căuta prin cotloanele ascunse ale Bucureştiului.

Acuzaţii de abuz sexual niciodată probate

Până să ajungă să fie fugarul de serviciu, Alexandru a fost victima unui scandal sexual care s-a petrecut în urmă cu câţiva ani la un alt centru din Prahova. Atunci el reclama faptul că una dintre îngrijitoare l-ar fi abuzat, motiv pentru care a şi fost mutat de acolo. Acuzaţiile nu au fost probate niciodată, spun surse judiciare. Centrul respectiv avea însă un alt regim de supraveghere mult mai strict, era mult mai departe de DN1, motiv pentru care evadările erau dificil de pus în practică.

DGASPC Prahova, teoretic instituţia care are rolul de mamă şi de tată pentru Alexandru P., „băiatul cu perucă”, aşa cum este cunoscut, susţine că adolescentul este integrat într-un program terapeutic, dar care nu a dat roade până acum.

”Se lucrează insistent pe tema aceasta, este inclus într-un program de consiliere, de terapie psihologică, dar rezultatele sunt încă nefavorabile. Nu s-a reuşit corectarea comportamentului acesta. El fuge pur şi simplu, deşi este strict supravegheat, găseşte tot felul de căi. S-a întâmplat să fugă şi în cursul zilei, a plecat şi de la şcoală, de oriunde găseşte o clipă să profite de situaţia asta. Oricum, el este mare, se deplasează singur, nu mai poate fi ţinut de mână. În câteva secunde dispare din raza de vedere a instructorului care îl supraveghează”, a explicat Corina Nicola, purtătorul de cuvânt al DGASPC Prahova.

Aceasta a precizat că toţi copiii instituţionalizaţi au o sumă de bani la dispoziţie, o alocaţie lunară pentru nevoi personale. El îşi poate cumpăra singur bilet pentru a ajunge la Bucureşti sau la Iaşi, însă de cele mai multe ori se deplasează cu trenul, „cu naşul”, şi dispare în canalele din zona Gării de Nord.

Din păcate Alexandru, care frecventa cursurile unei unităţi speciale de învăţământ, refuză să mai meargă la şcoală, iar şansele să recupereze materia pierdută în vederea obţinerii unei diplome de bacalaureat sunt aproape nule. Continuarea studiilor, ceea ce în cazul lui Alexandru este puţin probabil, le permite tinerilor instituţionalizaţi să rămână în continuare în grija statului şi după ce împlinesc vârsta majoratului.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Angajat al Protecţiei Copilului, acuzat că a luat şpagă pentru plasarea unor copii la asistenţi maternali

Şefă de la Protecţia Copilului Braşov, menţinută în funcţie, deşi are condamnare definitivă. Explicaţia instituţiei

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite