Director DSV despre prezenţa medicului veterinar în curţile oamenilor la tăierea porcului: „E o nebunie“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tăierea porcului de Ignat într-o gospodărie românească
Tăierea porcului de Ignat într-o gospodărie românească

Ordinul ANSVSA, emis în data de 5 noiembrie 2019, prin care se impune prezenţa unui medic sau a unui tehnician veterinar în gospodăriile oamenilor la tîierea porcului este imposibil de pus în practică.

În România, tradiţia spune ca porcul să fie sacrificat în ziua de Ignat, adică în data de 20 decembrie. Astfel, în decurs de doar câteva ore, solicitările pentru asistenţă veterinară la sacrificarea aninalului ar fi imposibil de onorat fizic, pentru că nu există un număr atât de mare de medici sau asistenţi veterniari cu drept de liberă practică în niciunul dintre judeţele ţării.

30.000 de porci sacrificaţi de Crăciun în Prahova

Mihai Terecoasă, inspector şef al Direcţiei Sanitar Veterinare Prahova, susţine că la nivelul judeţului există un efectiv de cel puţin 40.000 de porci doar în gospodăriile oamenilor, fără să punem la socoteală şi fermele. Conform statisticilor, în preajma sărbătorilor de iarnă, doar în Prahova se sacrifică în jur de 30.000 de porci. În aceste condiţii, prezenţa medicului veterinar în curtea fiecărui gospodar în ziua tăierii porcului nu poate fi pusă în practică.

”Este o nebunie, bineînţeles că nu se poate realiza. Sunt cinci - zece zile maximum, timp în care se taie porcii la noi în luna decembrie, motiv pentru care eu nici nu am băgat-o în şedinţa de Colegiu Prefectural de săptămâna trecută, când am făcut un plan de măsuri pentru perioada sărbătorilor de iarnă. Mi s-a părut nerealizabilă. Fizic nu se poate. Acolo (în ordinul ANSVSA - n.red) este prins să faci examenul şi înainte de sacrificare şi post, asta înseamnă că trebuie să stau într-o curte cel puţin o oră, să stau înainte de sacrificare, să fac examenul clinic şi după sacrificare să fac examenul anatomopatologic ceea ce este nerealizabil, clar. Timpul fizic categoric nu există să poţi să faci aceste manopere. Mai  ales că activitatea de sacrificare se reduce la câteva zile înainte de Crăciun, pentru că aceasta este tradiţia al noi”, a declarat Mihai Terecoasă.

Cu cât se vinde porcul „în viu“ la ferme

Acesta a precizat că, aşa cum arată statisticile din anii trecuţi, în Prahova, doar în luna decembrie sunt solicitate, în medie, 12.000-14.000 de teste de trichină pentru porcii sacrificaţi în gospodăriile particulare. „Această cifră reprezintă doar 30 la sută din totalul porcilor sacrificaţi în judeţ în perioada sărbătorilor de iarnă, pentru că restul preferă să consume carnea fără să o mai facă examenul de trichină. În concluzie, avem cam 30.000 de porci care se sacrifică doar în perioada de Crăciun în Prahova“, mai spune şeful DSV Prahova.

Mihai Terecoasă sfătuieşte cumpărătorii care preferă să cumpere porc crescut la ţară să se îndrepte către fermele autorizate, care vând carnea însoţită de documente ce atestă că animalul a fost clinic sănătos. În Prahova, porcul viu se vinde cu 7 - 7,5 lei kilogramul. Sfatul vine în contextul în care medicii veterinari au reuşit să închidă toate focarele de Pestă Porcină Africană din Prahova (PPA), iar aducerea unui porc viu sau sacrificat din alte zone ale ţării, unde încă mai persistă boala, poate duce la reaprinderea focarelor de PPA.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite