Cine este misterioasa femeie îmbrăcată în costum popular care apare în lucrările pictorului Nicolae Grigorescu
0Viaţa intimă a pictorului Nicolae Grigorescu va rămâne un mister în lipsa unor documente sau mărturii credibile care să ateste informaţii legate de prima tinereţe şi de anii petrecuţi în Franţa, la studii.
Ultimii 20 de ani din viaţa sa i-a petrecut alături de o singură femeie pe care o prezenta drept soţia sa deşi cei doi nu au fost niciodată căsătoriţi legal.
Maria Danciu, Dancu după unii, născută Dancs era de fel din zona Covasnei. Artistul a cunoscut-o pe cea care avea să-i dea un fiu, la Bucureşti, cu puţin înainte să împlinească 50 de ani. Era suferind, iar boala de plămâni cu care se pricopsise cât timp a stat pe front ca reproter de război, îl chinuia şi avea nevoie de sprijin. Iniţial Maria i-a fost menajeră aproximativ doi ani, dar a luat-o cu el atunci când a decis să părăsească marele oraş şi să se retragă undeva la ţară. Este cunoscut faptul că Grigorescu a ales mai întâi zona Posada, unde a vrut să-şi petreacă restul zilelor, dar umiditatea şi firgul l-au alungat către Câmpina unde şi-a construit în final o casă.
Alina Apostol, muzeograf al Casei Memoriale N. Grigorescu, susţine că este ştiut că artistul a venit la Câmpina împreună cu Maria pe care o prezenta drept soţia lui, deşi până acum nu au fost găsite documente care să ateste că cei doi au fost căsătoriţi legal. Maria Danciu a rămas însă alături de pictor până în ultima clipă a vieţii sale. Îi dăruise deja un fiu, pe Gheorghe, care moştenise şi el talentul tatălui.
Maria Danciu, soţia pictorului Nicolae Grigorescu, imagine surprinsă în casa de la Câmpina FOTO facebook.com/Muzeul-Memorial-Nicolae-Grigorescu-Câmpina
Există o legendă legată de ultimele zile ale pictorului Nicolae Grigorescu. Se pare că artistul a intenţionat să legalizeze relaţia cu Maria, dar starea de sănătate nu i-a mai permis acest lucru. I-ar fi cerut chiar medicului său curant, Constantin Istrati, să-l ajute să oficieze căsătoria, dar acest lucru nu s-a concretizat.
Fără să existe o certitudine, sunt istorici de artă care susţin că Maria, femeia care i-a stat alături în ultimii ani de viaţă, i-a fost şi model pentru multe dintre lucrările sale târzii, care sunt acum şi cele mai bine vândute. Asemănări între chipul Mariei Danci şi personajele imortalizate pe pânză de Grigorescu au fost identificate în tablouri celebre ale artistului: ”Păstoriţa” (vândută la licitaţie în anul 2010 cu 175.000 de euro ), ”Fata cu mărgele roşii”, ”Ţărăncuţă odihnindu-se”, ”Ţăranca culcată în iarbă” sau ”În aşteptare”.
Maria Danciu, pictură realizată de Nicolae Grigorescu FOTO Iulia Iliescu şi Marina Motroc: Viaţa şi opera lui Grigorescu, Editura Monitorul Oficial R.A
După moartea artistului, Maria Danciu rămâne la Câmpina până în anul 1918 când casa construită de Grigorescu arde din temelii.Se mută apoi, împreună cu fiul său la Bucureşti unde se pare că a şi murit. Despre ultimii ani din viaţa Mariei nu se cunoasc foarte multe. În cimitirul din Câmpina unde este înmromântat artistul Nicolae Grigorescu, mai există un loc de veci alăturat. Alina Apostol, muzeograful Casei memoriale N.Grigorescu, susţine că deşi se spune că Maria este înmormântată lângă pictor, nu există documente care să ateste acest lucru.