Unul dintre cei mai mari sociologi români, răpus de COVID-19

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cornel Constantinescu a fost şi deputat între 1990 şi 1992 FOTO: Jean Dumitraşcu
Cornel Constantinescu a fost şi deputat între 1990 şi 1992 FOTO: Jean Dumitraşcu

Vicepreşedinte al Asociaţiei Române de Sociologie, fost deputat între 1990 şi 1992 şi unul dintre cei mai apreciaţi sociologi români, profesorul Cornel Constantinescu s-a stins din viaţă joi 17 decembrie, după ce a fost depistat pozitiv cu SARS-CoV-2.

Profesorul Cornel Constantinescu s-a stins din viaţă la Spitalul din Mioveni.

Cornel Constantinescu s-a născut la 12 iulie 1953, în comuna Mârghia,  judeţul Argeş. Urmează Liceul „Nicolae Bălcescu” din Piteşti. În 1976 a  absolvit Facultatea de Filosofie – Secţia Sociologie – a Universităţii  Bucureşti, având ca profesori, printre alţii, personalităţi precum Miron Constantinescu sau Cătălin Zanfir.

După un scurt popas, ca sociolog, în mijlocul constructorilor de  hidrocentrale de pe Argeş, din 1977 a lucrat ca profesor de orientare  şcolară şi profesională la Laboratorul de profil al Inspectoratului  Şcolar Argeş.

În 1990, proaspăt inspector şcolar de specialitate, a ajuns deputat  F.S.N. A făcut parte din Comisia  de învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport a Adunării Deputaţilor.

Încă din timpul mandatului, la 2 decembrie 1991, deputatul Cornel  Constantinescu a fost numit inspector general al Inspectoratului Şcolar  Argeş, funcţie în care a rămas şi după ce nu mai este parlamentar. „În  urma presiunilor unui grup de frunte al organizaţiei F.D.S.N. Argeş de  atunci, deşi membru al aceluiaşi partid, este schimbat din funcţie. Continuă să  lucreze ca inspector şcolar de specialitate, din 1993 şi până la  epurarea sa politică din 26 august 1997 (venise C.D.R. la putere, iar  deputatul ţărănist Romeo Nanu tăia şi spânzura în judeţ), când devine  coordonatorul Centrului de Asistenţă Psiho-Pedagogică al judeţului  Argeş. Meseria nu putea să i-o ia nimeni”, spune Jean Dumitraşcu, directorul Filarmonicii Piteşti şi bun prieten cu Cornel Constantinescu.

Un om de ştiinţă rătăcit printre politicieni

Cornel Constantinescu nu a avut funcţii politice, nici măcar când a  fost deputat. A fost un simplu membru. „Nu a făcut politică de partid  deloc, fiind un om de ştiinţă rătăcit printre politicienii locali. Nu a  avut niciun avantaj personal”, precizează Jean Dumitraşcu. În acest context, se dedică activităţii  didactice şi ştiinţifice, realizând performanţe notabile. A iniţiat şi organizat primul concurs şcolar naţional de sociologie (în  1996), instituind premiile speciale „Ion Chelcea” şi „V.V. Caramelea”  ale Asociaţiei Române de Sociologie. De la 1 octombrie 1997 a obţinut, prin  concurs, postul de lector la Catedra de ştiinţe socio-umane a  Universităţii din Piteşti.

În 1997 a fost ales vicepreşedinte al Asociaţiei Române de  Sociologie şi membru al Comisiei naţionale de ştiinţe socio-umane a  Ministerului Educaţiei Naţionale. Cornel Constantinescu a fost autor sau coautor a numeroase cărţi de sociologie.

Vă mai recomandăm şi:

O secţie ATI din Argeş va fi redeschisă după cinci luni

Medic de la Urgenţe: „Sistemul public de sănătate este pe marginea prăpastiei”


 

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite