Unul dintre cei mai mari sociologi români, răpus de COVID-19
0
Vicepreşedinte al Asociaţiei Române de Sociologie, fost deputat între 1990 şi 1992 şi unul dintre cei mai apreciaţi sociologi români, profesorul Cornel Constantinescu s-a stins din viaţă joi 17 decembrie, după ce a fost depistat pozitiv cu SARS-CoV-2.
Profesorul Cornel Constantinescu s-a stins din viaţă la Spitalul din Mioveni.
Cornel Constantinescu s-a născut la 12 iulie 1953, în comuna Mârghia, judeţul Argeş. Urmează Liceul „Nicolae Bălcescu” din Piteşti. În 1976 a absolvit Facultatea de Filosofie – Secţia Sociologie – a Universităţii Bucureşti, având ca profesori, printre alţii, personalităţi precum Miron Constantinescu sau Cătălin Zanfir.
După un scurt popas, ca sociolog, în mijlocul constructorilor de hidrocentrale de pe Argeş, din 1977 a lucrat ca profesor de orientare şcolară şi profesională la Laboratorul de profil al Inspectoratului Şcolar Argeş.
În 1990, proaspăt inspector şcolar de specialitate, a ajuns deputat F.S.N. A făcut parte din Comisia de învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport a Adunării Deputaţilor.
Încă din timpul mandatului, la 2 decembrie 1991, deputatul Cornel Constantinescu a fost numit inspector general al Inspectoratului Şcolar Argeş, funcţie în care a rămas şi după ce nu mai este parlamentar. „În urma presiunilor unui grup de frunte al organizaţiei F.D.S.N. Argeş de atunci, deşi membru al aceluiaşi partid, este schimbat din funcţie. Continuă să lucreze ca inspector şcolar de specialitate, din 1993 şi până la epurarea sa politică din 26 august 1997 (venise C.D.R. la putere, iar deputatul ţărănist Romeo Nanu tăia şi spânzura în judeţ), când devine coordonatorul Centrului de Asistenţă Psiho-Pedagogică al judeţului Argeş. Meseria nu putea să i-o ia nimeni”, spune Jean Dumitraşcu, directorul Filarmonicii Piteşti şi bun prieten cu Cornel Constantinescu.
Un om de ştiinţă rătăcit printre politicieni
Cornel Constantinescu nu a avut funcţii politice, nici măcar când a fost deputat. A fost un simplu membru. „Nu a făcut politică de partid deloc, fiind un om de ştiinţă rătăcit printre politicienii locali. Nu a avut niciun avantaj personal”, precizează Jean Dumitraşcu. În acest context, se dedică activităţii didactice şi ştiinţifice, realizând performanţe notabile. A iniţiat şi organizat primul concurs şcolar naţional de sociologie (în 1996), instituind premiile speciale „Ion Chelcea” şi „V.V. Caramelea” ale Asociaţiei Române de Sociologie. De la 1 octombrie 1997 a obţinut, prin concurs, postul de lector la Catedra de ştiinţe socio-umane a Universităţii din Piteşti.
În 1997 a fost ales vicepreşedinte al Asociaţiei Române de Sociologie şi membru al Comisiei naţionale de ştiinţe socio-umane a Ministerului Educaţiei Naţionale. Cornel Constantinescu a fost autor sau coautor a numeroase cărţi de sociologie.
Vă mai recomandăm şi:
O secţie ATI din Argeş va fi redeschisă după cinci luni
Medic de la Urgenţe: „Sistemul public de sănătate este pe marginea prăpastiei”