Tumoră-gigant rară, de 21 cm, extirpată laparoscopic la spitalul construit de la zero în Mioveni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spitalul Orăşenesc Mioveni
Spitalul Orăşenesc Mioveni

Spitalul Orăşenesc Mioveni a înregistrat o nouă premieră. Este vorba de prima extirpare laparoscopică a unei tumori ovariene gigant.

O echipă mixtă, formată din Dr. Leoveanu Mirel, medic specialist Chirurgie Generală şi Dr. Pahonţu Marius, medic specialist Obstetrică – Ginecologie, a efectuat prima extirpare laparoscopică a unei tumori rare – teratom ovarian stâng, de 21 cm, la o pacientă de 21 de ani, care a fost diagnosticată întâmplător. 

Tânăra acuza dureri abdominale nespecifice, motiv pentru care s-a prezentat la Spitalul Mioveni, secţia Obstetrică – Ginecologie.

"În urma consultului i s-a recomandat şi un examen R.M.N, care a evidenţiat tumora. Intervenţia a durat două ore şi jumătate fiind dificilă din cauza faptului că tumora ocupa aproape în întregime cavitatea abdominală", precizează Spitalul Orăşenesc Mioveni. 

Evoluţia postoperatorie a fost favorabilă. Pacienta s-a externat la două zile după operaţie.

"Spitalul Orăşenesc Mioveni devine din ce în ce mai mult o opţiune sustenabilă şi o variantă la nivel judeţean sau regional pentru proceduri chirurgicale laparoscopice efectuate de către medicii din Secţia de Chirurgie Generală", mai precizează Spitalul Orăşenesc Mioveni. 

Construit de la zero

Spitalul Orăşenesc Mioveni este una dintre puţinele construite de la zero în România după 1989.

Lucrările, începute în 2016, au fost finalizate în urmă cu un an şi jumătate.

Recepţa spitalului a avut loc pe 5 septembrie în 2019, când, în prezenţa premierului de atunci, Viorica Dăncilă, a şi fost fost tăiată panglica inaugurală, deşi la acea vreme spitalul nu era încă funcţional, pentru că nu avea toate avizele necesare.

Ridicarea unităţii a început la iniţiativa primarului oraşului Mioveni, Ion Georgescu. Spitalul a costat peste 60 de milioane de euro, finanţarea fiind asigurată prin programul PNDL şi din bugetul local al oraşului Mioveni.

Unitatea are şase etaje, are o capacitate de 250 de paturi şi este concepută cu patru săli de operaţie care pot funcţiona simultan, iar proiectarea şi circuitele din blocul operator fac în aşa fel încât riscurile de infecţii nosocomiale să fie minimizate.

Fiecare secţie din spital are sistem de ventilaţie propriu cu aport de aer proaspăt, care filtrează aerul la o puritate de 99,99% graţie sistemului avansat HEPA.

Spitalul este proiectat să reziste la un cutremur de până la 9,4 grade pe scara Richter, are un adăpost antiatomic cu o capacitate de 100 de locuri şi poate funcţiona independent timp de 48 de ore în cazul unei avarii, având două generatoare şi două UPS-uri. De precizat că unitatea e dotată şi cu 8 lifturi de mare capacitate.

FOTO Primul spital de stat construit de la zero în România în ultimii 30 de ani primeşte deja pacienţi la UPU. Ce secţii se mai deschid la Mioveni

Dispozitivul medical care a făcut minuni într-un spital din România. A salvat pacienţi COVID-19 din Terapie Intensivă

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite