Trei români au păcălit sute de străini pe site-urile de vânzări on-line. Printre anunţurile fictive postate s-au numărat inclusiv oferte de tractoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de persoane din Marea Britanie, Franţa, Spania, Italia, Portugalia, Cehia, Slovacia, Slovenia, Germania, Coreea de Sud, China, Israel, Arabia Saudită, Regatul Haşemit al Iordaniei, Belgia, Norvegia şi Rusia au fost păcălite deun grup infracţional format din trei români care au postat pe site-urile de vânzări on-line anunţuri de vânzare a unor produse pe care nu le deţineau. Conturile în care victimele virau banii erau deschise în Polonia.

În perioada decembrie 2014 – decembrie 2016, Constantin Daniel Luţă, de 35 de ani, din judeţul Olt, Constantin Marian Gonţ, de 32 de ani, din Drăgăşan –Vâlcea, şi Robert Claudiu Chiran, de 22 de ani, din Piteşti - Argeş au postat mii de anunţuri fictive de vânzare a unor bunuri, pe site-uri specializate în vânzări on-line, pe care ulterior nu le-au onorat. Pentru produsele pe care, în realitate, nu le deţineau, au încasat zeci de mii de euro 

Cienţii, străini din Franţa, Spania, Italia, Portugalia,  Marea Britanie, Cehia, Slovacia, Slovenia, Germania, Coreea de Sud, China, Israel, Arabia Saudită, Regatul Haşemit al Iordaniei, Belgia, Norvegia şi Rusia, erau ademeniţi cu oferte tentante de telefoane mobile, cărucioare de copii, aparate electrocasnice şi utilaje agricole, printre anunţurile fictive postate, numându-se  inclusiv vânzări de tractoare.

Prin corespondenţa purtată prin e-mail, persoanele interesate de achiziţionarea acestor bunuri erau determinate să plătească în conturile bancare deschise în acest scop contravaloareaproduselor prezentate, evident fără ca respectiva  tranzacţie să fie urmată de vreo livrare.

 Pentru a-şi şterge urmele, conturile în care erau viraţi banii erau deschise în Polonia, de acolo fiind făcute transferuri bancare în România. După ce încasau sumele de bani, lichidau contul şi deschideau un altul. 

”Se reţine că în cadrul grupului infracţional organizat, Luţă Constantin Daniel a avut rolul de a racola persoane dispuse să deschidă conturi la unităţi bancare din Polonia, în care urmau să fie virate sume de bani de către persoanele interesate să achiziţioneze bunurile la care se refereau anunţurile fictive postate pe site-urile de specialitate, urmând ca sumele de bani virate în aceste conturi să fie transferate către conturi bancare ”colectoare” deschise la unităţi bancare din România de către persoane racolate“, precizează DIICOT.

Săptămâna aceasta  poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Piteşti şi procurori din cadrul D.I.I.C.O.T. – S.T. Piteşti, au efectuat 14 percheziţii domiciliare, în judeţele Argeş, Vâlcea, Teleorman şi Olt, pentru destructurarea acestei grupăiri.

‚În urma percheziţiilor, au fost ridicate 3 laptopuri, 2 HDD-uri, 6 telefoane mobile, 6 cartele SIM, 4 memory-stick-uri, o tabletă, un token, un card bancar, 2.300 de euro şi 7.500 de lei. Din cercetări a reieşit că, Prin activitatea infracţională, membrii grupării ar fi prejudiciat persoane din Prejudiciul cauzat prin activitatea infracţională este estimat la peste 70.000 de euro”, se artă într-un comunicat al IJP Argeş.

Deşi, iniţial, toţi  cei trei bărbaţi  au fost reţinuţi pentru 24 de ore, joi, doar în cazul unuia dintre ei Constantin Daniel Luţă, a fost dispusă prelungirea arestului preventiv cu încă 29 de zile.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite