Spitalul Judeţean primeşte bani pentru angiograf

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În şedinţa de Guvern de astăzi a fost aprobată alocarea sumei necesare pentru dotarea cu angiograf a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Piteşti. Este vorba de 3.240.000 de lei, bani cu ajutorul cărora va fi achiziţionat aparatul solicitat Ministerului Sănătăţii.

Introducerea alocării pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern de miercuri a venit după ce, pe 20 martie, cu prilejul vizitei sale în Argeş, Primului Ministru al României, Victor Ponta, i-a fost prezentată necesitatea dotării Spitalului Judeţean de Urgenţă Argeş cu un angiograf, în acest sens având loc şi vizita Ministrului Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, în data de 3 aprilie.


Ministrul Sănătăţii a vizitat, atunci, împreună cu Preşedintele Consiliului Judeţean Argeş, Florin Tecău, Spitalul Judeţean de Urgenţă, cu scopul de a stabili condiţiile de amplasare a angiografului, precum şi modalităţile de finanţare.

La ce foloseşte angiograful

Cu ajutorul noului apartat, la Spitalul Judeţean vor putea fi efectuate, în curând, angiografii - examene radiologice care permit examinarea volumului interior al unui vas sangvin (arteră sau venă) şi ale ramurilor în care se împarte acest vas.

O angiografie este utilizată, în principal, pentru studierea vaselor inimii şi ale plămânilor, ale creierului şi măduvei spinării (angiografii cerebrale şi medulare) şi a ale membrelor şi viscerelor (rinichi, mezenter). Acest examen serveşte la depistarea leziunilor arteriale, îndeosebi ale stenozelor (îngroşările) consecutive a ateromului (depozit lipidic pe peretele arterial), anevrismelor (dilataţii localizate ale arterelor), ocluziilor unui vas de către un aterom sau de către un cheag. Angiografia mai permite să fie distinsă o disecţie arterială (clivaj al pereţilor) sau prezenţa unei malformaţii arteriovenoase.

Înaintea unei intervenţii chirurgicale, o angiografie dă posibilitatea să se studieze raporturile anatomice între vase şi leziunea de operat. În plus, angiografia permite să se practice angioplastii (tehnici de dilatare a unui vas), embolizări (ocluzii terapeutice ale unui vas) şi o chimioterapie în situ (injectare pe cale intravasculară a medicamentelor anticanceroase). Această tehnică este denumită "radiologie intervenţională".

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite