Şase plante din care se obţin înlocuitori ai cafelei. Beneficiile merg de la energizare până la creşterea libidoului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sursă foto: Pinterest
Sursă foto: Pinterest

Cafeaua pe bază de plante este o alternativă mai permisivă la cafeaua obişnuită, pentru că nu conţine cofeină. În plus, este bogată în fibre solubile şi potasiu şi, în majoritatea cazurilor, este permisă inclusiv copiilor, femeilor însărcinate, celor aflate la menopauză şi în postmenopauză.

Dincolo de beneficiile evidenţate în cazul unui consum moderat - de  stimulare a sistemului nervos, de creştere a activitatăţii intelectuale, de reducere a senzaţiei de oboseală şi de stimulare a digestiei, cafeaua clasică are o serie de contraindcaţii. Cei care care suferă de hipertensiune arterială, hepatită cronică, ciroză, ulcer gastric sau duodenal, gută, nevroză şi enterocolită cronică ar fi bine sa evite consumul de cafea. Pentru ceilalţi, problemele apar la supradozare, când cafeaua provoacă palpitaţii şi prezintă risc cardiovascular antrenând inclusiv accidente coronariene.

Alternativele a la cafeaua clasică sunt licorile cu gust asemănător, obţinute din plante, care, deşi nu au cofeină,conţin o serie e alte elemente care conferă organismului energie.

"Cafeaua din plante conţine antioxidanţi, care ajută la protejarea împotriva bolilor cronice. Energia pe care o conferă se datorează nutrienţilor din respetivele plante. Roşcova, spre exemplu, creşte metabolismul şi permite celulelor să extragă zahărul din sânge. Potasiul pe care-l conţine poate ajuta la stabilirea echilibrului electroliţilor. De aici senzaţia de bună-dispoziţie", explică specialistul în fitoterapie Elena Badea, administratorul site-ului infuziedesanatate.ro.

Iată care sunt plantele cel mai des utilizate pentru prepararea unor substituenţi ai cafelei:

Năutul, un aliment bogat în aminoacizi şi minerale, care previne anemia, afecţiunile coronariene, tulburările digestive şi creşte pofta de mâncare, este unul dintre cei mai cunoscuţi înlocuitori ai celebrei băuturi.

„Cafeaua de năut are capacitatea de a proteja inima şi poate ajuta la scăderea colesterolului <<rău>> , datorită conţinutului de fibre. Boabele de năut se prăjesc şi se macină, fiind folosite într-un mod similar cafelei obişnuite. Băutura rezultată este asemănătoare ca şi gust cafelei. Oferă o energie constantă, fără epuizarea organismului, în timp. În plus, năutul conţine compuşi cu valenţe antibiotice, stimulează activitatea psihică, protejează funcţia cardiacă şi ameliorează funcţia reproductivă masculină", mai spune specialistul.

Din rădăcina de cicoare, prăjită şi măcinată se obţine o pulbere închisă la culoare, cu efecte tonice, folosită adesea ca substitut de cafea .

„Cafeaua de cicoare combate oboseală şi ajută la concentrare. Nu provoacă insomnie, deoarece nu conţine cofeină. În plus, protejează ficatul şi fierea, calmează durerile abdominale, stimulează digestia, combate constipaţie şi ajută la detoxifierea organismului”, mai spune Elena Badea.

Cafeaua de cicoare este recomandată în curele de slăbire.

Pudra de orz prăjit, care are un gust similar cafelei şi culoare identică, este un alt înlocuitor al popularei băuturi.

„Cafeaua din orz este însă mai sănătoasă decât cea clasică, fiind considerată <<prietena stomacului>> şi o sursă excelentă de nutrienţi, vitamine, antioxidanţi şi minerale, excelente pentru starea generală de sănătate a organismului uman”, spune specialistul în fitoterapie.

Roşcovele, sub formă de pudră, sunt şi ele un bun înlocuitor al cafelei.

„Pudra de roşcove este energizantă, iar partea bună e că preparatul obţinut nici nu are nevoie de adaos de zahăr, fiind dulce în mod natural. Se toarnă apă caldă peste pudra de roşcove şi se ametecă. După gust, seadaugă lapte sau frişcă. Proprietăţile nutritive ale acestei licori o recomandă şi la prima oră a dimineţii, ca înlocuitor al cafelei” mai spune Elena Badea

Păpădia, o altă plantă celebră când vine vorba de înlocuitori ai cafelei este ingredientul unei băuturi cu  o aromă asemănătoare cafelei, deşi nici ea nu conţine cofeină.

„Cafeaua de păpădie este o băutură fierbinte obţinută din rădăcina de păpădie. De obicei este preparată într-un filtru de cafea din rădăcini adunate, curăţate, uscate şi prăjite. Preparatul are o serie de potenţiale beneficii pentru sănătate. Rădăcinile de păpădie au antioxidanţi şi conţin calciu, potasiu, vitamina A. La fel ca şi cafeaua clasică, este un diuretic. Gustul amar va stimula stomacul să producă mai mulţi acizi care pot contribui la înlăturarea constipaţiei”, mai spune Elena Badea.

Cafeaua de păpădie poate determina tulburări gastrice şi diaree, motiv pentru care se recomandă prudenţă, mai ales atunci când se consumă pentru prima dată.

Maca, o altă plantă folosită ca substitut al cafelei se utilizează sub formă de pudră.

„Cafeaua de maca creşte libidoul, îţi echilibrează starea de spirit, amplifică memoria şi funcţionarea creierului, dar îţi oferă şi un somn profund.Te eliberează de stres şi încetineşte procesul de îmbătrânire. De asemenea, micşorează durerile articulare şi îţi oferă mai multă rezistenţă şi anduranţă. Previne osteoporoza, datorită nivelului înalt de calciu şi proteinelor vegetale. Maca este un aliment foarte puternic şi de aceea este bine să se înceapă cu doze mici de o linguriţă/zi. Dacă nu apar nici un fel de reacţii neplăcută, doza poate fi crescută după o săptămână la două linguriţe”, explică specialistul.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite