Pulberea de cimbru, remediul naturist pentru opt probleme de sănătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Uleiurile volatile, taninurile, substanţele amare, sărurile minerale, mucilagiile fac din cimbru o plantă cu o serie de calităţi terapeutice. Pulberea de cimbru este una dintre formele de administrare mai puţin utilizate, dar cu efecte uimitoare asupra organismului.

Cimbrul este recunoscut pentru efectul multiplu: antiseptic intestinal, stomahic, carminativ, coleretic, colagog, expectorant, calmant al tusei, diuretic, analgezic, tonic capilar şi vermifug.

Infuzia, tinctura şi uleiul volatil sunt printre cele mai populare forme de administrare ale plantei.

Printre preparatele cu virtuţi terapeutice recunoscute se numără însă şi pulberea de cimbru.

Se obţine prin măcinarea cât mai fină cu raşniţa electrică de cafea a părţilor aeriene ale plantei. Se poate folosi timp de maxim o săptămână.

"Se utilizează pentru: bronşită cronică, tuşe convulsivă, tuşe productivă, cazuri în care se ia de trei ori pe zi câte o linguriţă rasă timp de 4 săptămâni, dar şi pentru colită, enterocolită, colon iritabil, colon spastic, când se administrează o jumătate de linguriţă rasă de pulbere de cimbru, de patru ori pe zi timp de 21 de zile, putând fi reluat de câte ori este nevoie. Pulberea este utilă şi în caz de diaree - se administrează câte o linguriţă, de 4-6 ori pe zi”, spune Elena Badea, administratorul site-ului infuziedesanatate.ro.

Atenţie, preparatul are şi contraindicaţii în dispepsii şi hipopepsii grave, dar şi în caz de insuficienţă pancreatică.

„De asemenea, femeile gravide şi cele care alăptează ar trebui să evite consumul de cimbru. Administrat în doze prea mari, uleiul de cimbru poate avea efecte adverse severe precum convulsii, vărsături, dureri abdominale puternice, delir”, avertizează Elena Badea.  

Cereţi întotdeauna sfatul unui medic atunci când apelaţi la un remediu naturist. Plantele nu sunt atât de inofensive pe cât par.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite