Piteşti: Valentin Grigorescu este mândru de grupul Zavaidoc
0Valentin Grigorescu este atras de tot ceea ce însemnă folclor. Interpretul de muzică populară mărturiseşte că are un respect deosebit pentru obiceiuri, tradiţie, şi cântecul popular. Cea mai mare realizare a sa, spune interpretul de muuzică populară, este grupul folcloric Zavaiodoc, al cărui întemeietor este.
De mic a fost atras de muzica populară. ”În copilărie mi-am dorit să cercetez tainele ascunse ale unui instrument şi m-am înscris la Şcoala Populară de Artă. Mi-am ales pianul iar îndrumator mi-a fost domnul Dan Codaus. Mai târziu, mânat de dorinţa de a cânta, dorinţă ce mocnea în sufletul meu de mic copil, l-am cunoscut pe cel ce avea sa-mi fie mentor: prof. Dorel Manea, dirijorul orchestrei Doina Argeşului. Au urmat ani intenşi de pregatire tehnică, interpretare, studiu.” povesteşte interpretul.
Solist al orchestrei Doina Argeşului
Prima mare satisfacţie a avut-o atunci când a devenit solist al orchestrei Doina Argeşului din Piteşti.” Răsuflând uşurat ( pe atunci credeam ca totul va fi usor), mă vedeam un artist în toata puterea cuvântului. M-am înşelat pentru că nu era deloc aşa. Greul abia începea; Studiul cu orchestra, repertoriul, jocul de scenă, prezenţa scenică şi chiar costumaţia, toate au necesitat multă muncă şi pregătire.” , spune artistul.
Valentin Grigorescu este mândru că şi-a făcut ucenicia alături de una dintre cele mai valoroase orchestre din ţară. “M-am format alaturi de instrumentiştii Doinei Argeşului, am căutat să mă apropii cât mai mult de semnificaţia cântecului popular, de tot ceea ce însemnă muzica în viaţa unui artist. Mi-am dorit enorm să pot împărtăşi din cunoştintele mele şi celor care vor să urmeze un astfel de drum şi astfel, m-am înscris la facultatea de muzică, secţia pedagogie muzicală.”
“Pentru mine muzica populară nu este doar o profesie”
Artistul mărturiseşte că de fiecare dată urcă pe scenă cu o emoţie puternică. “Cred că, pentru un artist, emoţia este acea trăire care îl ajută să transmită celor care îl ascultă, starea lui, modul său de a simţi muzica. Toate aceste trăiri formează o punte de legătură între el şi auditoriu. Pentru mine, muzica populară nu este doar o profesie. Este o bucurie a spiritului, o stare deosebită pe care încerc să o transmit cum ştiu mai bine. Sunt alături de prieteni, cunoştinte, admiratori, la cele mai frumoase momente din viata lor. Ce poate fi mai frumos? Cântecul îţi înnobilează sufletul şi nu aş renunţa niciodată la el, iar dacă aş face asta, mi-aş dori să împărtaşesc, din umilele mele cunoştinte, celor care vor să cunoasca îndeaproape această artă.”, spune Valentin Grigorescu.
Deja face acest lucru la Centrul Cultural Piteşti unde instruieşte mai mulţi copii talentaţi şi unde a infiinţat grupul folcloric bărbătesc Zavaidoc.
Grupul Zavaidoc i-a adus împlinirea
,, Este cea mai mare satisfacţie a mea. Am pus mult suflet la întemeierea acestui grup format din 8 oameni. A fost o selecţie foarte riguroasă şi am reuşit să aleg cei mai talentaţi solişti. Doi dintre ei sunt preoţi, iar asta este o mândrie pentru grup. Oferim publicului muzică populară tradiţională, şi deja am fost solicitaţi pentru mai multe emisiuni televizate şi spectacole live. Este un grup la început de drum, constituit de nici un an, despre care piteştenii noştri dragi vor mai auzi mult timp de acum înainte” , promite Valentin Grigorescu , interpretul care se numără, de altfel, printre cei care au pus umărul la organizarea Festivalului de muzică lăutărească veche ,, Zavaidoc”.
Întrebări şi răspunsuri
Aveţi un motto după care vă ghidaţi în viaţă?
Da. “Perfecţonare continuă”. Cu ajutorul acestor cunoştinţe am reuşit să creez melodiile pe care le-am imprimat pe compact-discurile şi casetele :’’Ce e viaţa pe pământ’’ , ‘’Adu-mi vin de Stefăneşti’’ , ‘’Lume, lume, mi-ai fost dragă’’ , ‘’Ochii albaştri sunt frumoşi’’.
Cum vă caracterizaţi ?
Sunt curajos, cinstit, hotărât, şi spun totdeauna lucrurilor pe nume. Pot fi un prieten de nădejdie şi mereu învingator; M-am născut sub semnul zodiacal al scorpionului şi îmi place să cred că asta mă caracterizează; accept provocarile! Sunt mereu preocupat de ceea ce fac pentru că îmi doresc mereu mai mult şi mai bine.
Ce satisfacţii v-a adus muzica populară?
Cântecul este cel care imi aduce satisfacţii materiale dar şi sufleteşti; Sunt foarte mulţumit de ceea ce fac dar întotdeuna se poate mai bine. O am alături pe fiica mea, Valentina, care cântă muzica uşoară.
Ce-i place
"Îmi place să călătoresc prin satele noastre, să culeg cântece şi poezii populare. Vreau să ştiu totul, să fiu la curent cu melodiile noi si vechi, autentice. Imi plac spectacolele folclorice şi-i admir pe cei care ştiu să poarte cu mândrie un costum popular."
Ce nu-i place
" Nu-mi place toamna. Frunzele ruginii, vuietul vântului printre ramurile copacilor mă deprimă. Toamna, în general, cad în melancolie."
Profil:
Născut: 23 octombrie 1968, comuna Sapata, jud Arges
Studii: Facultatea de muzica, sectia pedagogie muzicala
Stare civilă: căsătorit, un copil