Pitesti: La Spitalul din Costeşti se oprează cu trusa de acasă
0
Patru persoane internate cu fracturi nu pot fi operate, pentru că un chirurg şi-a luat acasă bormaşina pneumatică şi cea electrică şi a plecat în concediu. Unitate sanitară nu dispune de astfel de intrumente, motiv pentru pacienţii ar putea fi transferaţi la alte spitale pentru a fi operaţi.
Caz revoltător la spitalul din Costeşti: se operează cu trusa de acasă! Medicul primar chirurg Dan Popescu a intrat de ieri în concediu, iar pe lângă halat şi papuci, el şi-a luat din sala de operaţii şi bormaşina pneumatică şi cea electrică, proprietate personală, după cum spun poliţiştii. Instrumentele erau folosite la intervenţiile chirurgicale la secţia ortopedie. În acest moment, sunt internate 12 persoane cu fracturi, iar dintre acestea patru necesită urgent operaţie.
Nu a anunţat că îşi ia lucrurile acasă
Cea care a constatat că lipsesc bormaşinile este o asistentă, care a anunţat conducerea spitalului.
„L-am văzut pe domnul doctor Popescu exact când ieşea din blocul operator. Ţinea în mână o plasă neagră şi mi s-a părut suspect. Este de nedescris ce a făcut. Pacienţii au rămas fără ajutor“, ne-a spus Adela Ioana, asistent la spitalul Costeşti.
Conducerea spitalului Costeşti a deschis o anchetă internă şi a sesizat şi poliţia. „Timp de aproape 20 de ani, activitatea medicală s-a desfăşurat cu această bormaşină pneumatică. A fost donată spitalului de către o fundaţie olandeză nonguvernamentală, prin anii ’90, din câte ştiu. Dar, şi dacă este a lui, trebuia să ne anunţe, să ştim ce facem“, ne-a spus directorul administrativ al spitalului Costeşti, Mircea Popescu.
A demonstrat la poliţie că sunt ale lui
Ieri după-amiază, chirurgul Dan Popescu a fost chemat la sediul Poliţiei Costeşti pentru audieri.
„Nu poate fi acuzat pentru furt, întrucât instrumentele sunt ale lui. Nu sunt donate, aşa cum susţine conducerea spitalului. Toată aparatura dată de fundaţia olandeză se regăseşte în blocul operator. Cele două bormaşini sunt achiziţionate de dumnealui. Conducerea Spitalului nu ne-a putut demonstra că instrumntele respective sunt înregistrate în contabilitate“, ne-a spus, în această dimineaţă, comisarul şef Ion Iacobescu, şeful Poliţiei Costeşti. Până la închiderea ediţiei, doctorul nu a putut fi contactat având telefonul mobil închis, în ciuda repetatelor încercări ale reporterului „Adevărul de Seară“.
Bolnavii vor fi transferaţi la Piteşti
Directorul Direcţiei de Sănătate Publică Argeş, doctor Viorel Enache, l-a chemat în această dimineaţă la sediul instituţiei pe Mircea Popescu, directorul administrativ de la Costeşti, pentru a găsi o soluţie. În caz contrar, cei patru pacienţi vor fi transferaţi la spitalul Judeţean din Piteşti.
„Am fractură de gleznă. Am dureri groaznice. Am aflat ce a făcut medicul Popescu şi nu-mi vine să cred“, ne-a spus unul dintre pacienţi, Victor Stan, în vârstă de 20 de ani. Un alt bărbat, care ar trebui să fie operat, Milică Puiu, ne-a spus: „Am probleme tot cu piciorul. Indiferent dacă sunt instrumnetele lui, trebuia să se gândească la suferinţa pe care ne-o cauzează“.
Chirurgul care se ocupă în acest moment de pacienţi, Eduard Ciobanu, este consternat de atitudinea colegului său. „Patru persoane necesită intervenţie chirurgicală. În loc să le operez, mă uit la ele. Este inuman ce a făcut colegul meu“, spune Ciobanu.
În decursul zilei de mâine se va hotărî ce se va întâmpla cu bolnavii. Mai mult, se ia în calcul şi varianta de a se găsi o cale de a achiziţiona cele două instrumente. Chirurgul Dan Popescu a declarat la poliţie că se mai gândeşte dacă la întoarcerea din concediu va aduce şi bormaşinile ce îi aparţin.