Oraș din România, exemplu la nivel național. Transformă nămolul din stația de epurare în compost. Tehnica este înregistrată la OSIM

0
Publicat:

La stația de epurare a apelor uzate din orașul Mioveni (Argeș), nămolul este transformat în compost fertilizant pentru terenurile agricole, iar costurile cu eliminarea nămolului sunt reduse cu 80%. 

Transformarea nămolului în compost durează aproximativ două luni FOTO SEdC Mioveni
Transformarea nămolului în compost durează aproximativ două luni FOTO SEdC Mioveni

Clienții pentru compostul produs la Mioveni sunt atât din Argeș, cât și din județele vecine. Iar proiectul pus în producție de acum 8 ani privind transformarea nămolului din apele uzate de la Mioveni în compost a fost prezentat în această lună ca exemplu de bune practici la nivel național în Comisia de Mediu a Senatului României.

Membrii comisiei concluzionând că proiectul-pilot de la Mioveni constituie premisele pentru utilizarea compostului obținut din nămol de la toate stațiile de epurare din România ca fertilizant în agricultură. Proiectul de la Mioveni este brevetat de câțiva ani și la OSIM.

„Adevărul“ a vorbit legat de acest subiect cu Nicolae Tudose, director Servicii Edilitare pentru Comunitate Mioveni, compania publică ce are în administrare și stația de epurare a apelor uzate de la Mioveni.

Procesul de transformare a nămolului rezultat din apele uzate durează minimum opt săptămâni, perioadă în care are loc și distrugerea agenților patogeni, a semințelor de buruieni și a bacteriilor. Compostul rezultat are o umiditate de 33% și pH 6,9, asigurând creşterea fertilităţii solurilor, respectiv a producţiei agricole.

Cinci institute de cercetări din România au realizat o cercetare folosind compostul realizat din nămol de la Stația de Epurare Mioveni. Iar din această cercetare au rezultat concluzii foarte bune privind calitățile compostului și beneficiile acestuia pentru terenurile agricole.

„OSIM-ul confirmă că este conform compostul pe care noi îl producem la Mioveni. De fiecare dată când producem acest compost fertilizant prelevăm analize și din nămolul eliminat și din materialul de structură cu care amestecăm nămolul, iar apoi facem și alte analize la finalul compostului, în special în ceea ce privește metalele grele”, a declarat pentru „Adevărul“ Nicolae Tudose, director Servicii Edilitare pentru Comunitate Mioveni, operatorul ce administrează stația de epurare din oraș.

Grație proiectului de compostare implementat de Servicii Edilitare pentru Comunitate Mioveni, costurile de eliminare a nămolului s-au redus cu 80%.

Numeroși fermieri din sudul României sunt interesați de compostul rezultat din nămol de la stația de epurare din Mioveni, compost ce este folosit ca îngrășământ natural pentru terenurile agricole.

În afară de Argeș, sunt și fermieri din județele limitrofe ce cumpără fertilizant compost de la Servicii Edilitare pentru Comunitate Mioveni.

Cantitatea de compost anual produsă la Mioveni este de 800 de tone. Prețul pentru cei care cumpără între 5 și 20 de tone de compost este de 200 lei per tonă, iar în cantități reduse prețul este de 250 lei per tonă.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite