OMV Petrom lasă pe drumuri 700 de oameni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Petrom a luat decizia de a lichida rafinăria Arpechim de la Piteşti care, în 2010, nu a funcţionat decât pentru trei luni. Foştii angajaţi vor primi salarii compensatorii la concediere, valoarea totală a plăţilor ridicându-se la 10 milioane de euro.

Şoc în peisajul economic argeşean. Compania Petrom a decis închiderea definitivă a rafinăriei Arpechim exact în anul în care aceasta ar fi împlinit 40 de ani de la integrarea în complexul petrochimic Piteşti. Ca urmare a dramaticei decizii, 700 de oameni îşi vor pierde locurile de muncă. Pentru ei, aceasta nu este o veste neaşteptată. Din luna aprilie a anului trecut, oamenii au fost anunţaţi că întreprinderea va fi oprită temporar şi va fi scoasă la vânzare. De atunci, muncitorii au asigurat mentenanţa instalaţiilor şi paza, ei prezentându-se la serviciu şi fiind remuneraţi normal. Cu toate acestea, au tot sperat ca un investitor să preia întreprinderea şi să o repună în funcţiune.

CITIŢI ŞI:

Apelul disperat al angajaţilor Rafinăriei Arpechim: "Vrem ca Statul să ne salveze"

„Propunerea închiderii permanente a Arpechim a venit după ce am depus toate eforturile pentru a identifica un cumpărător capabil să facă toate investiţiile necesare pentru operarea în siguranţă şi în mod sustenabil a rafinăriei. Pe de altă parte, investiţiile în rafinăria Arpechim constituie o provocare, având în vedere că este o rafinărie fără ieşire la mare, care importă ţiţei şi, în principal, exportă  produse finite”, explică Neil Anthony Morgan, membru al Directoratului Petrom, responsabil cu activitatea de rafinare.

Salarii compensatorii

 “Oamenii sunt supăraţi, vă daţi seama. Noi am făcut tot posibilul. Am făcut apel şi la Ministerul Economiei, şi la parlamentarii de Argeş, şi la Primăria Piteşti. Nimeni nu a făcut nimic. E păcat. Nu ştim încă până la această oră decât că se vor primi plăţi compensatorii, plafonul fiind de 10 milioane de euro. Voi încerca, la următoarele întâlniri cu patronatul, să obţinem cele mai avantajoase hotărâri pentru angajaţi”, ne-a spus Ionel Popescu, liderul sindicatului “Rafinorul”.

Primarul municipiului Piteşti şi-a exprimat mâhnirea că unul dintre brandurile industriale ale oraşului se duce pe apa sâmbetei şi solicită intervenţia Guvernului în rezolvarea acestui caz.

“Răul a fost făcut încă de la începutul anilor '90, când s-a început privatizarea industriei. Autorităţile locale nu au fost consultate, iar acum ne trezim că nu putem face nimic pentru oamenii aceia. În mod normal, ar trebui ca Guvernul să intervină pentru ca Oltchim să poată cumpăra şi rafinăria”, a declarat Tudor Pendiuc, primarul municipiului Piteşti.

“E în atenţia mea şi voi face o analiză în Guvern. Ce pot să vă zic e că nu mi-a plăcut contractul (n.r. - cu OMV) şi răul primordial se află în contractul de vânzare a Petromului de către Guvernul Adrian Năstase care, după părerea mea, a adus prejudicii uriaşe economiei naţionale. Dincolo de toate relele, referitoare la creşterea preţului combustibilului şi vânzarea Arpechim, acum voi încerca să găsesc soluţii, pentru că viziunea mea integrată a fost Arpechim/Oltchim“, a declarat primul ministru Emil Boc.

Până la noi ordine, locaţia Rafinăriei va fi parţial transformată în depozit de ţiţei şi produse petroliere.

Activitatea de petrochimie a Arpechim a fost preluată, în luna ianuarie a anului trecut, de Oltchim Râmnicu Vâlcea, contra sumei de 13 milioane de euro. Petrochimia numără aproape 500 de angajaţi.

Rafinăria Arpechim are o capacitate nominală de circa 3,5 milioane tone pe an. Prima instalaţie a fost inaugurată în 1964, iar în 1971 rafinăria a fost integrată cu complexul petrochimic.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite