Istoria unui azil pentru cerşetori ridicat în doar două luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe 6 decembrie 1908, la Piteşti se înfiinţa un azil pentru cerşetori. Asta după ce un poliţist făcuse un raport către prefect privind numărul mare de cerşetori din oraş. Mai multe detalii despre această iniţiativă inedită ies la iveală din arhivele Primăriei Piteşti şi din cartea „Istoria Primăriei Piteşti” (Editura Pământul, 1996), scrisă de către Teodor Mavrodin, fostul director al Direcţiei Argeş a Arhivelor Naţionale.

După cum spune profesorul Teodor Mavrodin, raportul poliţistului către prefect fusese făcut pe 23 octombrie 1908, cu referire la sutele de cerşetori din oraş, „unii în imposibilitate de a-şi câştiga hrana pe altă cale... alţii pentru a se priva de ceea ce ar fi putut produce... dau aspect trist oraşului şi face în imposibilitate circularea trecătorilor fără a nu fi observaţi de aceste speţe de indivizi. Unii lipsiţi de locuinţă, de îmbrăcăminte şi hrană. Orbii sau schilozii erau păcăliţi de alţii luându-le ce au agonisit şi rămâneau tot flămânzi. Acestea, zice poliţaiul, m-au decis a înfiinţa în localitate un azil pentru adăpostirea şi ajutorul celor care merită sprijinul umanitar”.

Iar prefectul de Argeş a avut reacţie rapidă la această solicitare de înfiinţare a unui azil pentru cerşetori.

Drept urmare, a fost închiriat un local pe strada Şerban Vodă, chiar în centrul oraşului, cu 500 lei anual. Între timp au fost lansate liste de subscripţii către piteşteni. Şi nu puţini au fost cei care au dat bani pentru azil. Iar pe 6 decembrie 1908, azilul era înfiinţat, poliţaiul mulţumind prefectului şi primarului pentru sprijin.

Pe 6 februarie 1909, prefectul a cerut primarului lista cu cei care au contribuit la înfiinţarea azilului pentru cerşetori pentru a le mulţumi şi pentru a le face cunoscut că „pe viitor va rămâne în îngrijirea şi conducerea primăriei”. La bunul mers al acestei instituţii de binefacere primăria a fost ajutată de un comitet de femei, ce mai târziu s-a transformat în Societatea „Sprijinul Bătrâneţilor”. Iar azilul pentru cerşetori a funcţionat timp de peste trei decenii.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite