Investiţia care, în loc să reducă tarifele pentru canalizare în Piteşti, le măreşte cu 65% în patru ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto arhivă SC Apă Canal 2000 S.A
Foto arhivă SC Apă Canal 2000 S.A

Un controversat proiect de dezvoltare a 10% din reţeaua de apă şi canalizare a municipiului fost adoptat de Consiliul Local Piteşti chiar înainte de Crăciun după o altă şedinţă în care a fost retras. Este vorba de o investiţie ce va duce la creşterea tarifelor pentru canalizare în Piteşti cu 65%, în patru ani.

Proiectul de hotărâre iniţiat de primarul Cristian Gentea (PSD) privind aprobarea Studiului de fezabilitate pentru „Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată din judeţul Argeş, în perioada 2014-2020” precum şi a indicatorilor tehnico-economici" vizează mai multe localităţi din Argeş şi are o valoare totală de aproape 120 de milioane de euro.

Partea aferentă Piteştiului se ridică însă la aproape 90 de milioane de euro, fără TVA, contribuţia municipiului la acest proiect finanţat cu bani europeni urmând a fi de 1,7 milioane de euro, fără TVA (sumă ce va fi suportată de consumatorul final).

Viitoarea investiţie, în cadrul căreia ar urma să fie fi reabilitată doar o mică parte din reţeaua de apă şi canalizare a Piteştiului, a ridicat o serie de obiecţii cu privire la costul care ar împovăra consumatorul final, pentru că, potrivit unor calcule avansate într-o precedentă şedinţă a CL Piteşti (din 14 decembrie) 2020, în 4 ani ar duce la o creştere a tarifelor pentru canalizare suportate de populaţie cu 65%. 

O scumpire despre care piteştenii n-au auzit nimic în campania electorală a alegerilor locale. Oamenii se întreabă, firesc, de ce ar avea nevoie de o investiţie care va genera probleme de tarfic şi de confort în timpul lucrărilor, care să-i mai şi usture la buzunar. 

Proiectul, susţinut cu înverşunare de social-democraţi (care nu mai sunt însă majoritari în CL) a fost retras de pe ordinea de zi a CL Piteşti din 14 decembrie după ce consilierii de la PNL Şi USR -PLUS (împreună majoritari în Consiliu) i-au luat la întrebări pe iniţiatori. 

"Înghipuiţi-vă că, pe final de an, vin cei de la Apă-Canal Piteşti, una dintre cele mai netransparente instituţii din subordinea Consiliului Local Piteşti, şi ne pun sub nas un proiect de hotărâre cât se poate de dubios. Practic, noi ar fi trebuit să fim de acord cu un împrumut în urma căruia, la finalul următorilor cinci ani, preţul apei ar fi cu 27% mai mare, iar cel al canalizării cu 65%, reprezentând o creştere medie de 46% pe metrul cub consumat. Vorbim de un proiect prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM), în valoare totală de 188,29 milioane de euro (fără TVA), din care investiţia aferentă Piteştiului (să refacem... 10% din infrastructura) ar urma să fie de 89,48  milioane euro (fără TVA). Contribuţia Consiliului Local ar urma să fie de 1,68 milioane de euro fără TVA, iar Apa Canal ar trebui să asigure o finanţare de aproximativ 11,6 milioane de euro pe care vor să o asigure dintr-un împrumut BERD", a explicat consilierul local Mihai Coteţ, unul dintre cei consilierii care au ridicat obiecţii. 

„Mai e puţin şi expiră posibilitatea de a accesa banii"

Aleşii care au cerut retragerea de pe ordinea de zi a proiectului nu au contestat faptul că infrastuctura de apă şi canalizare a Piteştiului trebuie pusă la punct, ci faptul că povara, una semnificativă, va fi suportată de piteşteni. 

"Am ajuns într-o situaţie în care, pentru a repara într-o parte, trebuie să sufere nevinovaţii. Pe de altă parte, nu poţi veni pe ultima sută de metri, când mai este puţin şi expiră posibilitatea de a accesa banii europeni, să soliciţi să fim de acord cu împovărarea piteştenilor pe următorii patru ani!

Pe drept cuvânt, oamenii se vor întreba: administraţia noastră atrage bani europeni ca să ne fie mai rău, sau cum?! Mă uit la exemplul Bacăului. Acolo, până în 2024, locuitorii vor suporta treptat o majorare a tarifelor de 21%. 21% nu se compară cu 46%! Din acest punct de vedere, lucrurile ar trebui reanalizate", a mai spus Mihai Coteţ.

L-au contestat, dar l-au votat

Iniţiatorilor li s-a cerut să vină cu cifre, cu explicaţii complete, cu răspunsuri clare. A urmat o întâlnire care însă n-a lămurit problema costurilor şi posibilitatea suportării cheltuielii de către  SC Apă Canal. 

Ulterior, pe 23 decembrie, proiectul a fost introdus din noul de primar pe ordinea de zi a Cl Piteşti. "Va trebui să dăm banii înapoi  dacă renunţăm la proiect", a explicat primarul Cristian Gentea.

Până la urmă, proiectul a fost votat inclusiv de consilierii PNL şi USR PLUS cei care avuseseră obiecţii (şi încă mai au), mai ales că investiţia nici măcar nu rezolvă întreaga problemă a infrastructurii uzate, ci vizează doar a zecea parte din reţeaua de apă şi canalizare a oraşului.  

Argumentul votării a fost acela că, în caz contrar, s-ar fi pierdut finanţarea europeană şi nimeni nu-şi asumă acest aspect. 

Vă recomandăm să citiţi şi:

Toate modelele Dacia vor avea din 2022 şi versiuni hibrid

EXCLUSIV Ce despăgubiri plăteşte statul pentru exproprierile de pe tronsonul 5 al Autostrăzii Sibiu-Piteşti VIDEO

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite