Infracţiunile, prevenite prin caricaturi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ghidul de prevenire a criminalităţii este ilustrat
Ghidul de prevenire a criminalităţii este ilustrat

Poliţiştii argeşeni au conceput un ghid de prevenire a infracţionalităţii care să-i înveţe pe cetăţeni cum să se ferească de hoţi şi infractori. Pentru a fi pe înţelesul tuturor, broşura este ilustrată.

Poliţiştii de la Departamentul de Prevenire, din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Argeş au avut o idee inedită de a pune cetăţenii în gardă cu privire la infracţiunile cărora le pot cădea victimă. Oamenii legii au elaborat un ghid de prevenire a infracţiunilor ilustrat care le explică detaliat cititorilor ce trebuie să facă sau să nu facă în diverse situaţii. Ghidul conţine sfaturi utile pentru siguranţa personală acasă, pe stradă, în mijloacele de transport în comun, pentru siguranţa bunurilor pe care le deţineţi, dar şi împotriva consumului de droguri şi alcool şi a consecinţelor pe care acestea le pot avea.

Broşura vă oferă recomandări pe mai multe teme: familie, siguranţa personală, a bunurilor, despre hărţuirea rasială, traficul de droguri şi de fiinţe umane, recomandări pentru părinţişi persoane în vârstă, siguranţa locuinţei, educaţie rutieră şi prevenirea alarmelor false la 112.
Pentru a fi uşor de înţeles, ghidul este presărat cu ilustraţii şi caricaturi care înfăţişează diferite infracţiuni. Majoritatea sunt comice şi stârnesc râsul, dar mai în glumă, mai în serios, trebuiesc luate în considerare pentru că deşi fac haz de necaz de anumite situaţii, ilustrează întâmplări reale din viaţa de zi cu zi.


Ideea de a realiza acest ghid le-a venit subcomisarului Corina Bunea-Georgescu şi subinspectorului Alina Radu care s-au gândit că aceasta ar corespunde nevoii oamenilor, mai ales că este mai bine să previ decât să combaţi.


“Paza bună trece primejdia rea”
 “Am participat la câteva schimburi de experienţă în afara ţării şi am văzut că se pune mare accent pe prevenire. Se merge pe principiul paza bună trece primejdia rea. Şi noi putem să facem o astfel de educaţie şi să-i ajutăm astfel pe colegii care lucrează în operativ să înregistreze un număr mai mic de infracţiuni.”, spune Corina Bunea-Georgescu, iniţiatoarea proiectului.

Cele două poliţiste şi-au dorit iniţial ca broşura să fie ilustrată cu imagini color, însă din lipsă de fonduri, au optat pentru caricaturi alb-negru, care au avut un impact mai mare asupra cititorilor.


“Din lipsă de fonduri ne-am adaptat la această formă de a face mai atractivă imaginea ghidului. Vroiam să fie color, dar ideea alb-negru a fost mai bună. Caricaturistul, Bogdan Pintilie, a fost încântat. El face caricaturi ca o pasiune şi a fost încântat. A citit ghidul şi le-a gândit în funcţie de de infracţiunile din text.”, spune subcomisarului Corina Bunea-Georgescu.


Model pentru poliţiştii din alte judeţe
Broşura a fost tipărită în 1000 de exemplare şi a fost trimisă în fiecare judeţ, la inspectoratele de poliţie, drept model.
“Este util pentru liceeni, pentru bătrâni, pentru asociaţii deoarece tinerii şi bătrânii sunt categoriile cele mai vulnerabile.”, este de părere subinspectorul Alina Radu, cea care a redactat broşura.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite