Detalii revoltătoare despre copilul mort la dentist. I s-a dat doza maximă de anestezic, fără a fi monitorizat

0
Publicat:

Procurorii au finalizat rechizitoriul în ancheta din dosarul băieţelului din Argeș, mort acum trei ani după o anestezie în cabinetul stomatologic Teddy Care din Piteşti. Cazul a făcut ocolul țării.

Medicul anestezist Adrian Dinescu va fi judecată pentru ucidere din culpă FOTO arhiva personală
Medicul anestezist Adrian Dinescu va fi judecată pentru ucidere din culpă FOTO arhiva personală

Medicul anestezist Adrian Dinescu și cei doi administratori ai firmei din Argeș ce deține cabinetul stomatologic au fost trimiși în judecată pentru ucidere din culpă de către procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești. Procesul va începe în această primăvară la Judecătoria Pitești. 

Uciderea unui copil, pacient adus pe „mâini bune“

Băieţelul de 4 ani şi 8 luni a ajuns la cabinetul stomatologic al Clinicii Teddy Care, din Piteşti, pe 10 februarie 2020, la ora 14.50, iar câteva minute mai târziu i s-a efectuat o analgosedare. În mai puţin de o oră, copilul a intrat în stop-cardio-respirator şi a avut nevoie de resuscitare. Transportat la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală, băieţelul a murit după două zile, pe 12 februarie 2020.

Verificările au stabilit că respectiva clinică nu avea voie să efectueze analgosedare, conform autorizaţiei de funcţionare, pentru că unitatea nu avea o secţie ATI. Cei de la cabinet nu aveau trusa de urgenţă, şi nici oxigen, ambele fiind obligatorii şi cerute de lege în cazurile de anestezie terapie intensivă.

DSP Argeş a amendat atunci clinica privată cu 20.000 de lei pentru nerespectarea obiectului de activitate înscris în autorizaţia de funcţionare.

Conform anchetatorilor, în timpul intervenției medicale stomatologice, ce se efectua sub analgosedare, practicată de către medicul anestezist Adrian Dinescu, băiețelul de doar patru ani a avut stări de rău, fiind resuscitat inițial de către medicul anestezist.

La fața locului a fost solicitat, de către o asistentă a clinicii, un echipaj al ambulanței care, după ce a intervenit, a luat decizia transferării pacientului la Spitalul de Pediatrie Pitești clinica stomatologică nefiind dotată cu o secție/punct de terapie intensivă ori cu aparatura necesară acordării de îngrijiri medicale pacientului.

Minorul nu a fost monitorizat pe parcursul intervenției medicale stomatologice, aspect constatat de către membrii echipajului SMURD care, pe parcursul intervenției, au stabilit că pacientul avea atât tensiunea, cât și saturația de oxigen scăzute.

Micuțul pacient a fost ventilat mecanic și intubat, manevre efectuate de către medicul SMURD în colaborare cu medicul anestezist, iar după stabilizarea pacientului s-a luat decizia transportării pacientului la Spitalul de Pediatrie Pitești. Ulterior, în aceeași seară, copilul a fost transferat la Spitalul ”Grigore Alexandrescu” din București, unde pe 12 februarie 2020 a decedat în cadrul Secției ATI.

Pe 13 februarie 2020, Parchetul de pe lângă Judecătoria Pitești a dispus, prin ordonanță, efectuarea unei autopsii medico-legale, precum și efectuarea unei constatări în raport cu probele de sânge ridicate de la minorul.

Clinica nu avea instrumente de monitorizare a tensiunii și temperaturii

Ulterior, pe 14 februarie 2020, DSP Argeș a anunțat anchetatorii că Medical Tours Company, societatea ce deținea cabinetul stomatologic Teddy Care nu deținea autorizație sanitară de funcționare eliberată de D.S.P. Argeș pentru activitatea de asistență medicală în specialitatea Anestezie și Terapie Intensivă.

Această monitorizare ar fi necesitat : pulsoximetrie continuă, folosirea continuă a electrocardioscopiei, monitorizare noninvazivă intermitentă a tensiunii arteriale; monitorizarea, cel puțin intermitentă a temperaturii; auscultația respirației zgomotele cardiace, dar clinica nu deținea astfel de instrumente de monitorizare”, spun procurorii.

Clinica Teddy Care nu avea echipamente de terapie intensivă FOTO Facebook
Clinica Teddy Care nu avea echipamente de terapie intensivă FOTO Facebook

Medicul legist a arătat că observația instrumentală a lipsit în totalitate, iar cea clinică, deși a relevat elemente sugestive pentru evoluția nefavorabilă, nu a condus la semnalarea promptă a complicației severe finale.

Totodată, resuscitarea cardio-respiratorie a pacientului, care a devenit necesară din cauza deteriorării grave a funcțiilor vitale, deși a condus la reluarea funcției cardio-respiratorie, totuși aceasta s-a făcut după un interval suficient de lung pentru a se instala leziuni neuronale definitive, intubația orotraheală fiind realizată tardiv, abia după sosirea echipajului de ambulanță, în condițiile inexistenței dotării necesare anterior acestui moment”, adaugă anchetatorii.

Deficiențe în acordarea îngrijirilor medicale

De altfel, așa cum se apreciază în același raport medico-legal, ”având în vedere deficienţele în acordarea îngrijirilor medicale semnalate, între cauza medicală a decesului şi practicarea actului medical de analgosedare (ce include atât evaluarea pacientului, cât şi administrarea de medicamente şi urmărirea evoluţiei) este legătură de cauzalitate, prin potenţarea efectului substanţelor farmaceutice administrate şi generarea de către acestea a unor efecte adverse (în general, relativ impredictibile, dar în cazul folosirii unor combinaţii medicamentoase şi în doze mari, ca în cazul de faţă, relativ anticipabile), dar tardiv decelate şi incomplet tratate”.

Tot procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești scriu negru pe alb că medicul anestezist Adrian Dinescu, „pentru a facilita o intervenție stomatologică, a efectuat un procedeu de analgosedare asupra minorului în vârstă de 4 ani, prin administrarea substanțelor de analgosedare în doze maximal admise, fără a evalua și monitoriza pacientul și fără a avea la dispoziție instrumentarul necesar prevăzut pentru resuscitare, acțiune ce a condus la agravarea stării de sănătate și în final la decesul minorului”.

Patronii nu au recunoscut comiterea faptei

Cei doi administratori ai Medical Tours Company au fost trimiși în judecată pentru că au permis desfășurarea de activități de analgosedare la nivelul clinicii Teddy Care, fără a avea autorizație pentru efectuarea de astfel de procedee și fără a avea instrumentarul necesar de legislație, iar ca urmare a lipsei dotărilor minime, starea de sănătate a băiețelului s-a deteriorat și în final a survernit decesul.

La audieri, medicul anestezist și cei administratori nu au recunoscut comiterea faptei. Rudele băiețelului decedat s-au constituit părți civile, valoarea daunelor cerute urmând a fi precizată pe parcursul procesului.

Piteşti

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite