De ce e bine să le citim copiilor înainte de culcare. Lectura poveştilor de seară ajută la dezvoltarea unor mecanisme esenţiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Taţii au un rol vital în stimularea pasiunii copiilor pentru lectură FOTO: huffingtonpost.com
Taţii au un rol vital în stimularea pasiunii copiilor pentru lectură FOTO: huffingtonpost.com

Este extrem de important să le citim copiilor înainte de culcare, fie şi câteva pagini. Şi asta pentru că lectura de seară ajută foarte mult la dezvoltarea celor mici, aducând o serie de avantaje incontestabile.

După cum spune psihologul Alina Ionescu, „cititul poveştilor înainte de ora de culcare este în mod cert calea către dezvoltarea cognitivă a copilului. Astfel, datorită citirii fie şi a câtorva pagini în fiecare seară de către unul dintre părinţi sau bunici, limbajul copilului se îmbunătăţeşte în mod semnificativ, iar capacitatea de memorare creşte, ceea ce face ca cel mic să poată acumula informaţii mult mai rapid. Nu vă miraţi dacă după câteva episoade de citit din cartea de poveşti preferată a copilului, acesta va şti pe de rost pasaje întregi fără probleme, dar nici când va prinde ca din zbor o sumedenie de alte lucruri neaşteptat de grele care şi părinţilor s-ar părea greu de reţinut.”

Cititul înainte de culcare stimulează dragostea pentru lectură

Mai mulţi cercetători britanici care au analizat efectele cititului seara la copii au mai ajuns la concluzia că tot cititul acestor poveşti înainte de culcare are un rol important în stimularea profundă a dragostei pentru lectură, punând, totodată, bazele unui obicei sănătos, pe termen lung, în acest domeniu. Cititul constant în fiecare seară este în acelaşi timp şi un antidot la invazia internetului şi televiziunii, ce în destule cazuri acaparează copiii şi îi fac pe părinţi să neglijeze importanţa lecturii.

Poveştile citite de taţi, un rol mare în dezvoltarea copiilor

Un rol foarte mare în dezvoltarea cognitivă a copiilor îl au poveştile citite de către taţi. „Poveştile citite de taţi aduc un plus întregului proces de lectură. Atunci când bărbaţii îşi pun la contribuţie capacităţile de interpretare ale unei poveşti, ei îi încurajează, implicit, pe copii să-şi folosească mai mult imaginaţia. În plus, pe parcursul cititului taţii pun tot felul de întrebări abstracte, spre deosebire de întrebările faptice referitoare la ceea ce citesc pe care le pun mamele. În acest fel, bărbaţii creează adevărate discuţii cu rol de stimulare a inventivităţii copiilor şi suscită mai mult creativitatea celui mic, capabil, astfel, să ofere interpretări proprii şi răspunsuri mai complexe. Ulterior, prin provocările poznaşe făcute de părinte, care sunt în esenţă o provocare cognitivă, este încurajată, din nou, şi dezvoltarea limbajului la copii”, spune psihologul Alina Ionescu.

Lectura de seară, un timp special petrecut de părinţi cu copiii

Informaţiile acestea referitoare la beneficiile lecturii de seară trag, totodată, un semnal de alarmă pentru părinţi. Vizaţi sunt mamele şi taţii care au renunţat la această rutină plăcută pentru cei mici atunci când ei au început să citească singuri ori când programul lor extrem de încărcat din timpul zilei nu le-a mai dat răgazul de reproduce seară de seară atât de apreciatul moment de lectură. Din păcate, potrivit unui studiu întreprins de către firma britanică de cercetare YouGov, aceste decizii îi afectează pe cei 83% dintre copii, cărora le place în continuare să li se citească poveşti, dar şi pe alţi 68% dintre copii care apreciază că acesta este un timp special pe care îl pot petrece cu părinţii lor, chiar dacă destinatarii cititului sunt mărişori, chiar în anii finali ai ciclului şcolar primar sau în primii ani de gimnaziu.

Iar renunţarea prematură la citit transmite o sarcină grea şcolii care îi învaţă pe copii să citească fără ca la mulţi dintre învăţăcei să fi existat anterior bucuria descoperii cititului în familie, provocată de intonaţiile calde ale părinţilor. În plus, deoarece poveştile de seară sunt repetate de sute şi chiar mii de ani, ele par a fi înscrise, cumva, în natura umană, iar această trecere a lor din generaţie în generaţie şi primire pozitivă din partea copiilor nu are cum să nu ateste faptul că ele sunt cu adevărat necesare pentru evoluţia psihică a unui copil.

Cititul seara ajută foarte mult şi la concentrarea copiilor. În plus, prin lectură, mai ales dacă aceasta se face cu diferite tonalităţi şi chiar cu imitatul vocii unor personaje, consolidează legătura dintre adult şi copil, ca şi fascinaţia celui mic faţă de citit.

Piteşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite