Cum se prepară tinctura de leuştean. Este eficientă în tratarea afecţiunilor stomacului şi pentru reglarea ciclului menstrual

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sursă foto: Supergut.md
Sursă foto: Supergut.md

Leuşteanul, cunoscută plantă-condiment cu virtuţi tămăduitoare, are o lungă serie de indicaţii terapeutice: de la anorexie, stres şi tahicardie până la traheită şi dismenoree. Modalităţile în care poate fi folosită sunt diverse. Cel mai simplu de preparat este ceaiul de leuştean, însă există remedii naturiste mai complexe care au la bază această plantă.

Banala plantă aromatică este cunoscută pentru efectele sale anticoagulante, sedative, hipotensive, antiinflamatorii, antibacteriane, antivirale, antifungice, antiparazitare, de susţinere a funcţiei hepato-biliare şi de stimulare a poftei de mâncare, diuretice.

Leuşteanul poate fi de ajutor inclusiv în tratarea afecţiunilor respiratorii, steatozei ficatului, pentru ameliorarea dismenoreei şi reglarea ciclului menstrual, dar şi în tratarea locală a rănilor şi afecţiunilor cutanate, datorită efectului emolient şi cicatrizant.

În uz extern leuşteanul este util în caz de ulceraţii pe piele, alergii, răni, furuncule. În uz intern însă, indicaţiile terapeutice sunt mult mai vaste.

„Leuşteanul este recomandat în afecţiuni digestive, afecţiuni ale glandelor salivare, anorexie, bronşite, cicluri menstruale dereglate, colici abdominale la copii, constipaţie, debilitate, diaree, dismenoree, edeme cardiace, gaze intestinale, hipertensiune, inapetenţă, stres, tahicardie, traheită, tulburări de ciclu. Este utilizată cu rezultate deosebite în curele de detoxofiere a organismului”, explică specialistul în fitoterapie Elena Badea

Pe lângă ceai, decoctul şi sucul proaspăt de leuştean, specialistul în fitoterapie recomandă şi tinctura din această plantă aromatică.

„Avem nevoie de rădăcina de leuştean, care se foloseşte doar în stare proaspătă, primăvara devreme sau toamna târziu şi de rachiu de secară (sau fructe) de 50 grade. Rădăcina de leuştean, dată prin răzătoarea de sticlă, se introduce într-o sticlă de un Iitru până la trei sferturi din volum şi se completează cu alcool până la umplere. Se închide bine şi se pune la macerat timp de două săptămâni, agitând-o de două ori pe zi. La final se filtrează. Este eficientă în afecţiunile stomacului şi reglează ciclul menstrual”, explică Elena Badea, care recomandă consultarea unui medic înainte de administrare.

Nu oricine poate să apeleze la remedii pe bază de leuştean. Din cauza riscului provocării unor contracţii ele sunt contraindicate femeilor însărcinate. Şi femeile care alăptează ar trebui să evite consumul de leuştean, pentru că nu se cunoaşte efectul asupra sugarului. Nici în cazul hipotensivilor şi persoanelor care suferă de disfuncţii renale sau dureri şi inflamaţii ale rinichilor, leuşteanul şi preparatele din această plantă nu sunt recomandate.

Mai trebuie precizat că leuşteanul şi remediile naturiste de uz intern obţinute din această plantă interacţionează cu pilulele diuretice, ducând la pierderi mai mari de apă din organism. Toate aceste aspecte sunt motive suficiente pentru a cere sfatul unui medic înainte de administrare.  

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite