Cum se prepară pulberea de frunze şi fructe de mur. Indicaţiile terapeutice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De la mur, se folosesc în general frunzele în scop terapeutic. Şi fructele au calităţi tămăduitoare, dincolo de aportul incontestabil de vitamine şi minerale pe care îl aduc organismului. O formă în care fructele şi frunzele pot fi combinate în scop terapeutic este pulberea.

Fructele conţin acizi organici, pectine, acid folic, vitamin C, magneziu, dar şi alte substanţe active care le conferă proprietăţi depurative, uşor astringente, laxative (în stare proaspătă) şi antidiareice (în stare uscată). În plus, au o valoare energetică scăzută (203 – 226 kJ/ 100 g fruct).

"Pe vremuri, fructele erau adesea folosite pentru a trata  bolile de gât. Ele au, într-adevăr indica'ţii terapeutice pentru dureri de gât şi răguşeală. Câţiva pumni de mure consumate cu un sfert de ora înainte de masă pot proteja de amigdalite sau simple dureri în gât, de raguseli dar şi de constipaţie sau menstruaţie prelungită. Chiar şi infecţiile urinare pot să fie ameliorate cu ajutorul acestor fructe, care ajută şi în tratarea  bolilor de inimă, iar datorită conţinutului de pectină şi de alte fibre, murele au rol protector asupra sistemului tău digestic", explică specialistul în fitoterapie Elena Badea.

Fructele au, de asemenea, proprietăţi remineralizante, antireumatice şi hipotensive, pot ameliora simptomele osteoporozei sau emfizemului pulmonar, ale arteriosclerozei, candidozei bucale sau fibromului uterin. iar cercetările recente arată că pot preveni chiar apariţia cancerului. 

Dar forma crudă nu este singura utilizată în scop terapeutic. Pulberea  este un preparat  foarte apreciat în fitoterapie, alături de popularele ceaiuri şi tincturi.

"Pulberea obţinută din frunze sau fructe uscate, măcinate fin, este utilă în caz de diaree. Se administrează din două în două ore, câte o jumătate de linguriţă de pulbere de frunze uscate şi, eventual, un vârf de cuţit de mure uscate şi măcinate", mai spune Elena Badea.

Chiar dacă nu au fost semnalate interacţiuni medicamentoase, specialistul recomandă consultarea unui medic înainte de folosirea acestui preparat.

Piteşti

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite