Cum prepari acasă vinul terapeutic şi maceratul la rece de tei. Au efecte mult mai puternice decât clasicul ceai

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Florile de tei şi mai ales bracteele sunt renumite pentru principiile lor active: fluidifică secreţiile din căile respiratorii, înmoaie ţesuturile, diminuează stările de inflamaţie şi calmează tusea, intensifică transpiraţia şi au o acţiune antivirală netă şi nu numai.

“Datorită conţinului de substanţe mucilaginoase, faraesol, flavonoizi, taninuri, substanţe triterpenice şi chiar zaharoză, florile de tei şi mai ales bracteele sunt deosebit de apreciate în fitoterapie. Preparatele fitoterapeutice din flori de tei sunt recomandate în insomnii, în stările de tensiune psihică şi în tulburările cardiace pe fond nervos. Infuziile din flori de tei se dovedesc foarte eficiente în primul rând în răceli, stări gripale, bronşite şi, în general, în infecţiile căilor respiratorii. Folosirea infuziei de tei este binevenită mai ales în pediatrie. Administrarea ceaiului de tei la copiii care suferă de gripă s-a dovedit a fi mai eficientă decât tratamentul cu substanţe de sinteză”, explică, pentru „Adevărul“, specialistul în fitoterapie Elena Badea.
 

Maceratul la rece, tratează inclusiv tulburările de menopauză
 

Utilă în bolile aparatului respirator (bronşite, bronhopneumonii), în cele din sfera ORL (amigdalite, rinite, faringite şi laringite), în bolile de origine virală (răceli, gripe), în bolile sistemului nervos central (insomnii, agitaţie, anxietate, îngrijorări, nervozitate), în afecţiunile neurologice (cefalee, distonii neurovegetative, nevralgie de trigemen), dar şi în cele ale aparatului cardio-vascular (insuficienţe cardiace, hipotensiune, nevroză cardiacă) infuzia, cea mai comună formă de administrare a teiului, nu este însă singura. Pentru unele tipuri de boli există câteva preparate cu o eficienţă chiar mai mare decât cea a infuziei.
 

“Maceratul la rece are efecte mult mai puternice şi mai nuanţate decât infuzia de flori. Se prepară foarte simplu: se pun de seara două-trei linguriţe de pulbere de flori într-o jumătate de litru de apă, după care se lasă la macerat minimum opt ore. După acest interval, preparatul se filtrează. Acest macerat se administrează pe stomacul gol, câte un pahar înainte de fiecare masă, pentru: tratarea tulburărilor de somn, a bolilor cu substrat hormonal, precum şi a celor care apar pe fond nervos, tulburările de menopauză (bufeuri, nervozitate, hiperexcitabilitate, palpitaţii). Maceratul de flori poate fi consumat chiar şi în locul apei zilnice”, explică specialistul în fitoterapie.

Iar lista problemelor asupra cărora acţionează uimitorul preparat nu se opreşte aici. “Maceratul de flori de tei este extrem de eficient în ameliorarea unor probleme precum acneea, psoriazisul, eczemele alergice – mai ales atunci când acestea apar sau se agravează pe fond de stres. Se efectuează cure de lungă durată (cel puţin 30 de zile), în care se ia câte un pahar de macerat la rece din flori de tei pe stomacul gol, de trei ori pe zi”, mai spune Elena Badea.

Vinul terapeutic, un alt produs cu efecte curative extraordinare
 

Recomandat în amigdalite, rinite, faringite, laringite; răceli, gripe, insomnii, agitaţie, anxietate, îngrijorări, nervozitate, cefalee, distonii neurovegetative, nevralgie de trigemen, insuficiente cardiace, hipotensiune, nevroză cardiac, vinul terapeutic este şi el un produs foarte apreciat în fitoterapie. 

“Vinul terapeutic se obţine din 50 g flori macerate într-un litru de vin alb, timp de 10 zile. Se agită de câteva ori pe zi. La finele celor 10 zile, vinul se filtrează şi se lasă la decantat alte şase zile după care se separă partea limpede de reziduurile depuse la fundul vasului şi se completează cu vin până la un  litru. Se păstrează la temperatura camerei, dacă vinul utilizat are o concentraţie alcoolică mai mare de 11 grade, sau în frigider dacă vinul este mai slab alcoolizat. Se administrează trei linguri, de două ori pe zi, după masă. Nu se recomandă conducătorilor auto sau celor cu intoleranţă la alcool”, explică elena Badea.
 

Vinul terapeutic se utilizează cel mult un an de la preparare.

Specialistul recomandă alte două preparate cu efecte extraordinare mai ales pentru problemele stomacului, dar destul de rar folosite. Unul dintre ele este pulberea de flori, un produs obţinut prin măcinarea cu râşniţa electrică de cafea a plantei uscate. 
 

“Se administrează pe stomacul gol, de trei-patru ori pe zi. se pune sub limbă o linguriţă rasă de pulbere şi se ţine cca. 10 minute, după care se înghite cu apă. Această formă de administrare se foloseşte mai ales pentru tratarea bolilor digestive, în special a gastritei şi a crizelor biliare”, precizează specialistul.
 

Cel de-al doilea preparat recomandat este pulberea de scoarţă: ”Se obţine din partea interioară a scoarţei copacului (cea de culoare alb-gălbui) care se usucă şi apoi se macină fin. Se foloseşte ca atare sau în amestec cu miere de albine, sirop sau suc natural, pentru: bolile aparatului digestiv (gastrite, ulcer gastric, colici şi stări spastice ale aparatului digestiv, diaree. Se administrează câte un vârf de linguriţă, de trei ori pe zi, după-masă, ca atare sau amestecată cu puţină miere sau sirop. Este utilă şi în bolile vezicii biliare – pentru efecte antispastice şi coleretice – pentru care se administrează câte un vârf de linguriţă, de 3 ori pe zi, după masă, ca atare sau amestecată cu puţină miere sau sirop”, mai spune Elena Badea. 

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite