Cum ar putea fi redusă risipa alimentară în România. „Produsele vor fi vândute cu reduceri de minimum 70%”

0
Publicat:

Sorin Sorescu, directorul DSVSA Argeș, propune un proiect care va contribui mult la reducerea risipei alimentare, în condițiile în care România aruncă anual 2,5 milioane de tone de alimente.

Alimentele aflate aproape de expirare vor fi distribuite la preț foarte mic FOTO Denis Grigorescu
Alimentele aflate aproape de expirare vor fi distribuite la preț foarte mic FOTO Denis Grigorescu

Astfel, produsele alimentare din supermarketuri aflate aproape de expirare ar putea ajunge la spitale, orfelinate și cămine de bătrâni.

Ideea încheierii unor protocoale semnate cu supermarketurile din Argeș prin care produsele alimentare care sunt aproape de expirare să ajungă la instituții sau familii în nevoie a apărut la o întâlnire a șefului Direcției Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Argeș, Sorin Sorescu, cu Ionuț Gheorghe, directorul Casei de Asigurări de Sănătate din județ. Acesta a întrebat cum ar putea proceda pentru a prelua alimente de la marii retaileri și să le dirijeze către spitale, orfelinate și cămine de bătrâni. Măsura ar ajuta și supermarketurile, care cheltuie lunar sume importante pentru incinerarea alimentelor aflate aproape de expirare și care nu mai pot fi comercializate.

Ulterior, Sorin Sorescu a analizat rapoartele privind cantitățile mari de alimente ce ajung la incinerare. Lunar, în Argeș sunt incinerate, în medie, 11-12 tone de alimente care nu mai pot fi comercializate, iar costurile de incinerare pentru un retailer sunt de 1,5 - 2 lei per kilogram.

Un alt pas în acest proiect ambițios de reducere a risipei alimentare a fost invitația adresată DSVSA Argeș de către Universitatea din Pitești pentru a fi partener într-un proiect cu fonduri europene vizând analiza fenomenului risipei alimentare la nivelul gospodăriilor din Argeș. Acest proiect special va începe în 2023 și va avea ca efecte, printre altele, realizarea unui manual de bune practici și educarea cetățenilor pentru a reduce risipa alimentară.

Analizate înainte și vândute cu reduceri de minimum 70%

Săptămâna trecută, Sorin Sorescu s-a întâlnit cu reprezentanții din Argeș ai marilor retaileri pentru a analiza fenomenul risipei alimentare și cum ajung cantități mari de alimente să fie neutralizate în incineratoare. În perioada următoare se vor găsi soluții pentru ca retailerii să distribuie la un preț foarte mic, având protocoale ca suport legal, alimentele aflate aproape de expirare către spitale, orfelinate, cămine de bătrâni și alte unități.

Sorin Sorescu, directorul DSVSA Argeș, inițiatorul proiectului FOTO Denis Grigorescu
Sorin Sorescu, directorul DSVSA Argeș, inițiatorul proiectului FOTO Denis Grigorescu

„E important și ca produsele să fi fost păstrate cum trebuie pe durata expunerii la rafturi. Produsele vor putea fi distribuite doar după ce vor fi analizate de către un medic veterinar și vor fi vândute cu reduceri de minimum 70%. Sunt convins că proiectul va prinde contur anul viitor. Reprezentanții marilor retaileri sunt foarte încântați și deschiși pentru acest proiect. Pe măsură ce vom găsi mai multe soluții, vom organiza o întâlnire extinsă”, spune Sorin Sorescu.

Proiectul de reducere a risipei alimentare are șanse mari ca nu peste mult timp să prindă și forma unei legi. În acest sens, Sorin Sorescu a avut deja o discuție preliminară cu Alina Gorghiu, președintele Senatului, care a apreciat acest proiect fezabil și l-a asigurat de tot sprijinul pe director.

Va fi analizată anul viitor și găsirea unei soluții în cazul alimentelor aflate în termenul de valabilitate, dar care au ambalajele deteriorate.

România are ca scop reducerea risipei alimentare la jumătate, până în 2030. Aceasta vine în momentul în care inflația a ajuns la valori foarte mari, iar experții vorbesc de o criză alimentară mondială iminentă.

„În România se aruncă multe alimente. Și în mod clar sunt și se pot găsi soluții pentru reducerea risipei alimentare”, mai precizează Sorin Sorescu.

Țara noastră risipește anual 2,5 milioane de tone de alimente, ceea ce înseamnă că fiecare român aruncă la gunoi, în medie, peste 100 de kilograme de mâncare în fiecare an.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite