Ce efecte adverse au plantele care stimulează apetitul sexual

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Se spune că dragostea e cel mai bun afrodisiac, însă chiar şi atunci când ea există din plin, apetitul sexual poate fi scăzut. Stimularea cu afrodisiace naturale pare cea mai sigură soluţie, însă realitatea e că nu întotdeauna plantele care au astfel de efecte sunt lipsite de riscuri.

Se ştie că afrodisiacele acţionează fie datorită efectului stimulator asupra minţii (prin arome, muzică, inhibatori mentali ai fricii, anxietăţii etc), fie prin crearea dorinţei, datorită acţiunii stimulatoare asupra anumitor părţi ale corpului.

Plante care trebuie utilizarte cu prudenţă

„Unul dintre cele mai renumite afrodisiacea, Ashwagandha, recunoscută drept un adaptogen puternic prin reglarea funcţiilor corpului, restabilirea vitalităţii generale şi creştrea rezistenţei organismului, ajută la calmarea minţii şi diminuarea anxietatăţii şi stresului, acţiuni suficiente pentru a îmbunătăţi dorinţa sexuală. Se recomandă însă precauţie în administrare în cazul persoanelor care au tensiune arterială crescută şi, de asemenea, consultarea unui medic înainte de a folosi acest afrodisiac natural”, spune specialistul în fitoterapie Elena Badea.

Ginsengul, planta folosită de secole pentru îmbunătăţirea funcţiei sexuale, atât la bărbaţi, prin potenţarea funcţiei erectile şi, în consecinţă, creşterea duratei erecţiilor, cât şi la femei, prin creşterea nivelului de dopamină şi noradrenalină, dubstanţe care ajută la reglarea stării de spirit, are şi reacţii adverse, dacă nu se respectă dosajul de pe prospect.

„Dozele mari pot provoca insomnie şi anxietate. Ginsengul ar trebui să fie evitat în cazurile de hipertensiune arterială sau probleme cardiace, pentru că, în doze mai mari, planta poate afecta ritmul cardiac. Se recomandă precauţii şi în cazuri de febră mare sau la persoanele cu probleme la rinichi. Pentru că are efect de subţiere a sângelui, ar trebui evitat în tratamentele cu aspirină sau anticoagulante”, explică Elena Badea.

Guarana, o altă plantă folosită de secole pentru efectele sale tonice, creşte rezistenţa şi durata actului sexual şi acţionează ca un tonic psihic, crescând dorinţa sexuală. Planta poate avea reaţii adverse în anumite cazuri.

”Persoanele cu hipertensiune arterială, boli de inimă sau o sensibilitate la cofeină ar trebui să evite utilizarea Guaranei. Cantităţile mai mari de Guarana pot provoca insomnie, agitaţie, nervozitate, anxietate, iritabilitate şi pot induce, de asemenea, diaree, dureri de cap, greaţă şi probleme cardiace sau palpitaţi", mai spune specialistul În fitoterapie.

Plante sigure

Damiana, planta care stimulează circulaţia la nivelul organelor genitale şi creşte sensibilitatea acestora, utilizată pentru tratarea libidoului scăzut, atât la bărbaţi, cât şi la femei, acţionează prin creşterea nivelurillor de activitate ale serotoninei şi dopaminei din creier. Este considerată o plantă foarte sigură, pentru că în cazul administrării ei nu au fost raportate reacţii adverse sau efecte secundare neplăcute.

Maca, planta originară din Peru, folosită de 2000 de ani, atât ca frodisiac, cât şi pentru a spori fertilitatea, îmbunatăţeşte dorinţa sexuală, atât la bărbaţi cât şi la femei, creşte energia, forţa şi rezistenţa, ceea ce face din ea o substanţă puternică pentru îmbunătăţirea performanţelor sexuale. „Maca este folosită şi ca aliment, iar cantităţile mai mari sunt sigure”, mai spune Elena Badea.

Nici pentru Cacao, un alt afrodisiac natural, nu există riscuri generale, însă se recomandă precauţie persoanelor cu sensibilitate la acest aliment şi celor hiperactive. "Avantajele folosirii sale ca afrosisiac sunt datorate feniletilaminei (AEP), substanţa activă care stimulează eliberarea de endorfine, neurotransmiţătorii din creier care îmbunătăţesc starea de spirit şi ne fac să „ne simţim bine”. Tot în cacao se găsesc anandamide, compuşi care contribuie la apariţía sentimentelor de euforie sau extaz. Folosirea sa creşte nivelurile de activitate ale serotoninei şi dopaminei din creier, iar nivelurile mai ridicate ale acestor substanţe chimice sporesc dorinţa sexuală, excitaţia şi răspunsul sexual”, mai spune Elena Badea.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite