Cătălin Teodorescu răsuflă din ce în ce mai uşurat: măsura preventivă a controlului judiciar este neconstituţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parlamentarul argeşean va scăpa din ochii justiţiei, odată cu publicarea hotărârii CCR în Monitorul Oficial.
Parlamentarul argeşean va scăpa din ochii justiţiei, odată cu publicarea hotărârii CCR în Monitorul Oficial.

După ce, miercuri, deputaţii au votat împotriva arestării  lui Cătălin Teodorescu, procurorii DNA nemaiputând decât să-l pună sub control judiciar, parlamentarul de Argeş se mai poate considera încă o dată norocos. Joi, CCR a stabilit că măsura preventivă a controlului judiciar este neconstituţională

După ce colegii deputaţi au refuzat miercuri să dea aviz pentru arestarea parlamentarului argeşean, iar procurorii n-au mai putut dispune reţinerea - cum toată lumea se aştepta - ci doar cercetarea acestuia sub control judiciar, iată că în urma  deciziei de ieri luate de Curtea Constituţională, deputatul are şanse  şi mai mari să scape din ochii justiţiei. după publicarea hotărârii în Monitorul Oficial. 

Potrivit CCR, măsura preventivă a controlului judiciar este neconstituţională deoarece nu are o durată limitată de timp şi „încalcă art.53 din Constituţie referitor la restrângerea exerciţiului unor drepturi sau al unor libertăţi fundamentale“

Amintim că în sarcina lui Cătălin Teodorescu,  procurorii au reţinut infracţiunea de abuz în serviciu (dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit).

“Din probele administrate rezultă suspiciunea rezonabilă că inculpatul TEODORESCU CĂTĂLIN FLORIN, în calitatea sa de fost membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, a săvârşit o infracţiune de corupţie, iar privarea de libertate este necesară pentru înlăturarea unei stări de pericol pentru ordinea publică în scopul asigurării bunei desfăşurări a procesului penal. În acest sens, trebuie avute în vedere gravitatea faptelor, modul şi circumstanţele de comitere a acestora, anturajul şi mediul din care provine inculpatul, antecedentele penale şi celelalte împrejurări privitoare la persoana acestuia. (…) La data de 15.03.2011, inculpaţii Teodorescu Cătălin Florin şi Vasilescu Oana, în calitate de membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, prin exercitarea abuzivă a atribuţiilor de serviciu, au aprobat, în unanimitate, raportul de evaluare întocmit de expertul evaluator Nuţiu Emil, prin care a fost stabilită valoarea de 377.282.300 lei pentru un teren în suprafaţă de 13 hectare, situat în Bucureşti, prin supraevaluarea acestuia, ceea ce a condus la un prejudiciu de 263.327.559 lei, (echivalentul a 62.548.113 euro, reprezentând supraevaluarea), concomitent cu obţinerea unor foloase necuvenite pentru beneficiarii drepturilor litigioase”, se arată într-o motivare a DNA.

Nici Emanuelei Pendiuc procurorii nu-i mai suflă-n ceafă pe termen nelimitat

Decizia CCR pică la fel de bine şi pentru Emanuela Pendiuc, fiica primarului Piteştiului, Tudor Pendiuc, cercetată sub control judiciar pentru complicitate la luare de mită şi spălare de bani în dosarul Publitrans-CNCD- Girexim. Procurorii DNA susţin că pentru facilitarea contractului de asociere între firmele amintite, Tudor  Pendiuc ar fi primit mită un milion de euro şi un apartament de lux în Bucureşti, care i-a parvenit fiicei sale.

Emanuela Pendiuc este acuzată că, pentru a ascunde primirea, de către tatăl său, a unui apartament, în 26 noiembrie 2007 a încheiat un antecontract, iar în 18 februarie 2008 şi contractul de vânzare cu SC Conarg Real Estate SRL. Ulterior, Emanuela Pendiuc ar fi acceptat şi eliberarea a două chitanţe, în sumă de 110.000 de lei şi de 365.112,18 lei, de către Conarg Real Estate SRL, „fără a remite sumele de bani societăţii anterior amintite".

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite