Care sunt cei nouă jucători care au câştigat toate cele trei cupe europene la fotbal. Recordul unic deţinut de Vialli

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gianluca Vialli a fost atât câştigător, cât şi finalist al celor trei cupe europene FOTO: gonfialarete.com
Gianluca Vialli a fost atât câştigător, cât şi finalist al celor trei cupe europene FOTO: gonfialarete.com

De mai bine de şase decenii de când se desfăşoară cupele europene la fotbal, doar nouă jucători au reuşit să câştige toate cele trei competiţii: Cupa/Liga Campionilor, Cupa Cupelor (a cărei ultimă ediţie a fost în 1999) şi Cupa UEFA/Europa League. Vi-i prezentăm în articolul de mai jos.

Trei fotbalişti italieni de la Juventus Torino au reuşit să câştige în aceiaşi ani cele trei trofee majore continentale. Este vorba de Gaetano Scirea, Antonio Cabrini şi Marco Tardelli. Aceştia au câştigat Cupa UEFA în 1977, Cupa Cupelor în 1984 şi Cupa Campionilor Europeni în 1985.

Olandezul Arnold Muhren a câştigat cele trei trofee cu două echipe de club: cu Ajax a câştigat Cupa Campionilor în 1973 şi Cupa Cupelor în 1987, iar cu Ipswich Town Cupa UEFA în 1981.

Alţi doi italieni au triumfat în cele trei competiţii cu Juventus în aceiaşi ani. Este vorba de Sergio Brio şi Stefano Tacconi care au câştigat Cupa Cupelor în 1984, Cupa Campionilor în 1985 şi Cupa UEFA în 1990.

Un alt olandez-Danny Blind, a câştigat cele trei trofee cu Ajax Amsterdam: Cupa Campionilor în 1995, Cupa UEFA în 1992 şi Cupa Cupelor în 1987.

Recent vindecat de cancer pancreatic, fostul mare jucător italian Gianluca Vialli deţine un record special: este singurul care a câştigat cele trei trofee şi de două ori Cupa Cupelor şi singurul care a fost şi finalist al celor trei cupe europene. Vialli a câştigat în 1990 Cupa Cupelor cu Sampdoria, Cupa UEFA în 1993 şi Cupa Campionilor în 1996, ambele cu Juventus, plus încă o dată Cupa Cupelor, în 1998 cu Chelsea. În 1989 şi 1992 Vialli a pierdut finalele Cupei Cupelor şi respectiv Cupei Campionilor, ambele cu Sampdoria, iar în 1995 a pierdut finala Cupei UEFA cu Juventus.

În fine, al nouălea jucător care a cîştigat cele trei trofee continentale este portarul portughez Vitor Baia. Acesta a câştigat Cupa Cupelor cu Barcelona în 1997 şi Cupa UEFA şi Cupa Campionilor în 2003 şi 2004, ambele cu FC Porto.

PiteştiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite