Avocatul român decorat de președintele Austriei. Cazul rezolvat de el a creat un precedent

0
Publicat:

În această vară, Adelheid Folie, ambasadoarea Austriei în România, i-a înmânat avocatului piteștean Andrei Zamfirescu Decorația de Merit de Aur pentru servicii juridice excepționale oferite Republicii Austria.

Adelheid Folie, ambasadoarea Austriei, alături de avocatul Andrei Zamfirescu FOTO arhiva personală
Adelheid Folie, ambasadoarea Austriei, alături de avocatul Andrei Zamfirescu FOTO arhiva personală

Decorația de Merit de Aur este conferită de către Președintele Federal al Republicii Austria. Această distincție a fost acordată avocatului român pentru serviciile din domeniul juridic aduse Ambasadei Republicii Austria în Romania, în legatură cu proprietatea unui imobil, litigiu care s-a întins pe o durata de 11 ani. Cazul a implicat inclusiv angajarea de detectivi privați în Australia. „Adevărul” a vorbit cu avocatul Andrei Zamfirescu despre decorația specială și despre cazul ieșit din comun la care a lucrat.

Cazul a fost unul dificil pentru că au existat o serie de elemente care l-au facut foarte complicat. Pe scurt, Ambasada Austriei a achiziționat un imobil (teren și construcție) în București î anii '90, când legea nu permitea achiziționarea de teren de către străini. În contract era inserată o clauză prin care se recunoștea că s-a plătit și prețul pentru teren și că transferul efectiv urma să aibă loc când legea o va permite.

Numai că societatea comercială care urma să transfere terenul a fost radiată pentru lipsa preschimbării unui certificat și terenul aflat încă în patrimoniul societății comerciale a intrat în proprietatea statului printr-o măsură administrativă ca bun abandonat. Aderarea României la Uniunea Europeană a eliminat această lege care era in contradicție cu tratatul de aderare, însă a rămas în efect pentru radierile efectuate în perioada cât a fost în vigoare.

Cazul a fost instrumentat de către societatea de avocați cu care Andrei Zamfirescu, membru în Baroul București, colaborează de 14 ani (n.red. - Gilescu, Văleanu & Partenerii) si astfel acesta a ajuns să reprezint acest client. Practic, avocatul Andrei Zamifrescu a preluat dosarul după ce fusese depusă acțiunea introductivă pe rolul instanțelor române în anul 2008 si l-a dus la capăt în 2019.

Originar din Pitești, avocatul Andrei Zamfirescu a vorbit pentru „Adevărul” despre distincția specială primită de la președintele Austriei.

„Evident că o recunoaștere atât de elegantă a serviciilor mele mă motivează, însă avocatura e o profesie care nu poate fi practicată fără motivația interioară de a performa. Prin urmare, nu se schimbă multe în ceea ce privește motivația mea de a-mi practica profesia cât mai bine posibil. Este prima oară când primesc o distincție atât de importantă și doresc și pe această cale să mulțumesc Ambasadei Austriei în România pentru onoarea pe care mi-a făcut-o acordându-mi această înaltă distincție a statului austriac și de asemenea doresc să mulțumesc și colegilor mei care au fost alături de mine în tot acest timp”, spune Andrei Zamfirescu.

Cazul din instanță a dus și la o hotărâre a Curții Constituționale

Procesul în sine a fost unul cu toate ingredientele: a fost casată în recurs hotărârea pe excepție procedurală, a fost rejudecat, a necesitat citarea foștilor actionari ai firmei care a vândut terenul, cetățeni australieni plecați de mult timp acasă, și a fost necesar apelul la detectivi privați din Australia care i-au identificat în vederea citării.

„Ca un element exotic, unul dintre foștii acționari a fost identificat în Alice Springs, un oraș în mijlocul deșertului, la mii de kilometri depărtare de orașele australiene importante. Au existat și negocieri cu statul român, procesul a fost suspendat pe parcursul acestor negocieri, a fost la un moment dat și un protest al magistraților care l-a ținut pe loc o perioadă de timp”, povestește Zamfirescu.

Iar în final, după ce instanțele române i-au dat dreptate, Andrei Zamfirescu a reușit să obțină și o hotărâre a Curții Constitutionale care a constatat neconstituționaliatea articolului 31, alineatul (7), din Legea nr. 359/2004 privind simplificarea formalităţilor la înregistrarea în registrul comerţului a persoanelor fizice, asociaţiilor familiale şi persoanelor juridice, înregistrarea fiscală a acestora, precum şi la autorizarea funcţionării persoanelor juridice, forma anterioară modificării prin Legea nr.360/2006.

De această Decizie a Curții Constituționale, cu nr. 382/28 mai 2019, beneficiază și cetățenii români aflați în aceeași situație, în care un bun a rămas în patrimoniul unei societăți radiate administrativ și acesta a fost preluat de statul român.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite