Angajaţii petrochimiei Arpechim dau în judecată Oltchim

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sindicaliştii nu sunt de acord cu contractul colectiv de muncă impus de Oltchim, pentru că acesta le diminuează, per total, veniturile cu aproape 50%.  Sindicatul Petrochimiei a început deja demersurile pentru ca luni să dea efectiv în judecată societatea, la Judecătoria Piteşti. Decizia vine după ce 400 de angajaţi au făcut un protest spontan chiar înainte de Paşte, nemulţumiţi de modificarea transmisă de conducerea compan

De abia se liniştiseră apele pe platforma Arpechim, după protestul organizat, la începutul acestei luni, de angajaţii Rafinăriei OMV Petrom, că un alt scandal de amploare s-a iscat.

De această dată, protagonişti sunt cei 490 de salariaţi ai „Diviziei petrochimice Bradu” a SC Oltchim SA transferaţi de la Petrom.

Oamenii sunt nemulţumiţi pentru că, spun sindicaliştii care-i reprezintă, conducerea societăţii le-a transmis că va schimba contractul colectiv de muncă cu care petrochimia a fost preluată în ianuarie 2010 de la Petrom.

Un nou miting

Conform noilor modificări, sporurile ar urma să scadă, la fel şi prima de vacanţă, iar alte facilităţi, ca masa de la cantină, apa minerală sau laptele acordat pentru condiţii periculoase, ar dispărea complet.

„Atunci când ne-au preluat au spus că nu vor modifica acest contract colectiv de muncă. Acum, ne trezim că se întâmplă acest lucru. Nu ştiu să vă spun cu cât ar scădea veniturile, dar cert este că fiecare salariat va încasa mai puţini bani, în funcţie de postul pe care îl ocupă, astfel că pe Oltchim i-ar costa şi cu 50% mai puţin un salariat. Spre exemplu, numai la prima de vacanţă pierdem fiecare câte 2000 de lei”, ne-a spus liderul sindical Marian Dumitru.

Din acest motiv, sindicatul a luat decizia de a da în judecată conducerea companiei, chiar la începutul săptămânii viitoare, într-o şedinţă de consiliu organizată în această dimineaţă fiind puse la punct ultimele detalii.

De asemenea, sindicaliştii se gândesc serios să organizeze un nou miting de protest joia viitoare, la care să participe toţi salariaţii transferaţi, asta după ce, înainte de Paşte au mai participat la o grevă spontană.

Contactată de ziarul nostru, conducerea Oltchim s-a arătat deranjată de atitudinea angajaţilor de la Piteşti.

„Este normal ca toţi angajaţii, şi de la Argeş şi de la Vâlcea, să funcţioneze după acelaşi contract colectiv de muncă, noi asta vrem să facem. Nu am nicio problemă că ne dau în judecată, este dreptul lor s-o facă, dar problema este modul necivilizat în care acţionează sindicatul. Cât vor protesta, nu vor fi pontaţi şi plătiţi”, a spus preşedintele Consiliului de Administraţie al Oltchim SA, inginerul Constantin Roibu.

Se porneşte o instalaţie!

De când a fost preluată de Oltchim, Petrochimia Arpechim de la Piteşti nu a funcţionat niciodată, cei 570 de angajaţi asigurând paza, mentenanţa şi curăţenia, dar primindu-şi salariile la timp.

O veste bună este că, în luna mai, se va da în folosinţă o instalaţie de separare propan-propilenă, materiile prime fiind trimise la Vâlcea, pentru a fi transformate în produse.

Pornirea întregului complex petrochimic ar costa Oltchim S.A 50 de milioane de euro pe lună.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite