Angajat al unei firme de curierat, lăsat fără 800 de lei de o „clarvăzătoare” care s-a oferit să-i ghicească viitorul
0
Un angajat al unei firme de curierat a rămas fără 800 de lei după ce a mers la ghicit. Păgubitul şi infractoarea, o femeie din Argeş, s-au împăcat după intervenţia poliţiei.
Poliţiştii din cadrul Secţiei de Poliţie Rurală Bascov au finalizat joi cercetările într-un dosar penal privind săvârşirea infracţiunii de înşelăciune.
"Din cercetări, s-a stabilit că în ziua de 22 februarie a.c., o femeie de 45 de ani, din Merişani, ar fi deposedat un tânăr de 23 de ani, angajat al unei firme de curierat, de suma de 800 de lei, sub pretextul de a-i ghici viitorul", precizează IPJ Argeş.
Prejudiciul a fost recuperat în totalitate şi restituit persoanei vătămate.
"Dosarul cauzei a fost înaintat unităţii de Parchet competente, cu propunere corespunzătoare, între părţi intervenind împăcarea", mai precizează IPJ Argeş.
Metodele de manipulare sunt multiple
Pentru a nu cădea victime ale unor infracţiuni de înşelăciune sau furt prin nesocotirea încrederii, poliţiştii vă recomandă:
Nu oferiţi sume de bani sau obiecte de valoare persoanelor necunoscute, indiferent de pretextul sub care sunt solicitate.
În metodele ce implică pretextul de ,,a ghici”, persoanelor vătămate le este oferit un pachet, pretins a conţine banii sau bijuteriile ce ar "ajuta" la ghicit, pe care li se cere să nu îl deschidă decât ulterior.
De asemenea, în metodele ce implică manipularea unor sume de bani, de regulă, se oferă de către autor o sumă sau bancnotă mai mare decât suma pretins a li se cuveni, lucru care implică faptul că persoana vătămată trebuie să dea rest la bancnota cu valoare ridicată pe care o primeşte (ex.: de nominaţie 200 sau 500 de lei).
Atrageţi atenţia persoanelor vârstnice din rândul apropiaţilor, care locuiesc singure sau în locaţii izolate, despre diversele metode de înşelăciune (metodele Accidentul, Coletul, Pomana regelui Cioabă, Instalatorul, ghicit, cumpărarea sau oferirea de produse ş.a.m.d.), să nu ofere sume de bani, indiferent de pretext.
De asemenea, folosiţi orice prilej de reunire cu familia pentru a discuta despre diversele metode de înşelăciune, stabilind numere de telefon la care să puteţi fi contactaţi pentru a se verifica pretextele, stabiliţi persoane de încredere din rândul vecinilor care vă pot ajuta la nevoie.