Unde este expusă o capodoperă: coroana Reginei Maria. Care-i sursa de inspiraţie şi la cât este evaluată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Coroana Reginei Maria SURSA Muzeul Naţional Neamţ
Coroana Reginei Maria SURSA Muzeul Naţional Neamţ

Cu ocazia aniversării centenarului Încoronării de la Alba Iulia, o capodoperă a artei metalului preţios european, coroana Reginei Maria, este exponatul central al unei expoziţii

Complexul Muzeal Naţional Neamţ anunţă o expoziţie unică, cei pasionaţi de istorie şi de frumos având ocazia să admire o capodoperă, coroana Reginei Maria a României. Vernisajul are loc astăzi, 10 mai 2022, la ora 16.00, în Sala Tezaur a Muzeului de Artă din Piatra Neamţ, expoziţia fiind deschisă publicului larg până la data de 12 iunie. 

„Cu ocazia aniversării centenarului Încoronării de la Alba Iulia, Complexul Muzeal Naţional Neamţ organizează o

expoziţie eveniment prin prezentarea coroanei Reginei Maria, capodoperă a artei metalului preţios european din secolului al XX-lea, aflată în colecţiile Muzeului Naţional de Istorie a României“, a anunţat Complexul Muzeal Neamţ. 

Va fi prezent la Piatra Neamţ şi directorul general al Muzeului Naţional de Istorie a României, doctor Ernest Oberländer - Târnoveanu. Datele istorice arată că după încoronare şi serbările care au urmat la Bucureşti pe 16 şi 17 octombrie 1922, coroana a fost dusă la Castelul Peleş, unde a rămas până în anul 1970. 

Creaţie de excepţie a tezaurului patrimoniului cultural naţional, coroana a fost expusă o singură dată în acest interval de timp, la Ateneul Român, în 1938. Din 1972 se află în sala Tezaur a Muzeului Naţional de Istorie. Şi după 1989 a rămas în cea mai mare parte a timpului în fostul Palat al Poştelor, importanţa sa artistică şi istorică nepermiţînd o circulaţie intensă a „bijuteriei“ din aur, care este evaluată la circa 25 de milioane de euro. 

„O coroană „pe de-a întregul medievală” 

„Asistăm astfel la ocazia unică de a admira în Sala Tezaur a Muzeului de Artă Piatra Neamţ superba coroană a suveranei României Întregite, cea mai fascinantă şi iubită membră a Familiei regale. În completare, prin intermediul unor panouri foto-documentare, vizitatorii vor afla istoricul acestui preţios însemn al regalităţii“, se mai arată în comunicatul Complexului Muzeal Neamţ. 

Se spune că Regina Maria nu a dorit să poarte ceva modern, ci o coroană care să fie „pe de-a întregul medievală”. Iar misiunea pictorului Costin Petrescu şi a Casei de bijuterii pariziene Falize, realizatorii ei, a fost cât se poate de dificilă. A fost acreditată ideea că la realizarea modelului, pictorul s-a inspirat din reprezentarea coroanei Doamnei Miliţa Despina, soţia lui Neagoe Basarab, de pe fresca bisericii mănăstirii Curtea de Argeş.

coroanaregina2

Regina Maria şi Regele Ferdinand FOTO Dosaresecrete.ro

Coroana este realizată din aur extras din minele transilvănene şi are un design original. Conţine rubine, smaralde, ametist, turcoaz şi opale, cântărind 1,8 kg. Baza este decorată cu boabe de grâu,

cu opt flori mari şi opt flori mici cu ramuri întreţesute. Un glob şi o cruce se află deasupra a opt arcade peste ornamentele florale şi două pandantive, probabil inspirate de ornamente bizantine antice,

atârnă pe laterale, deasupra urechilor.  

Mai sunt reprezentate stema României pe partea dreaptă şi simbolul heraldic al Casei de Edinburgh pe partea stângă. De fiecare dintre aceste pandantive atârnă trei lanţuri, fiecare cu o cruce într-un cerc de aur la capăt. De menţionat că, în anul 2019, coroana Reginei Maria şi steagul liturgic al lui Ştefan cel Mare au fost expuse în Franta în cadrul unor expozitii organizate la Reims şi la Muzeul Luvru din Paris. 

Vă mai recomandăm să citiţi: 

File de jurnal din toiul războiului. O ucraineancă refugiată a găsit „pacea“ la Mănăstirea Văratec

Surpriza vieţii pentru o tânără la ceremonia de depunere a jurământului militar. Ce a făcut un pompier

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite