Tratamentul la stomatolog, scumpit de lipsa subvenţiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un pietrean stă pe scaunul dentistului pentru o extracţie care îl va costa cel puţin 200 de lei
Un pietrean stă pe scaunul dentistului pentru o extracţie care îl va costa cel puţin 200 de lei

Dentiştii n-au primit fonduri de la buget şi asigură lucrările dentare numai contra cost. Nici măcar pacienţii asiguraţi medical n-au şanse la tratament gratuit, fiindcă stomatolgii pietreni nu ştiu încă ce sume vor primi de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate. 

Pietrenii care suferă frecvent de dureri de măsele trebuie să fie atenţi să nu le lipsească din casă rezervele de analgezice. 

Dentiştii pietreni spun că nu ştiu nici până acum cât din costul tratamentelor pe care le asigură le va fi decontat de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate. Din acest motiv, nu acceptă să lucreze „pe datorie“, astfel încât toţi pacienţii, chiar şi cei asiguraţi, trebuie să scoată bani din buzunar pentru orice vizită la cabinetul stomatologic.

Medicii dentişti refuză să facă muncă voluntară Stomatologii nemţeni le plâng de milă pacienţilor, dar îi trimit acasă.

„Când le spun că nu pot lucra pe gratuităţi, rămân cu durerea şi merg acasă. Toată lumea se întreabă pentru ce mai plătim asigurarea de sănătate. Îmi pare rău că nu pot să-i ajut pentru că ştiu că nu sunt bani“, a spus Mirel Şipoteanu, purtătorul de cuvânt al Colegiului Medicilor Dentişti din Neamţ. De la începutul anului, stomatologii din judeţ au lucrat contra cost, iar situaţia nu se va schimba prea curând.

„Dacă n-am primit plafonul de decontări până acum, nu avem de unde să ştim cât ne permitem să lucrăm gratuit. Aşa că până atunci tăiem chitanţe şi lucrăm în regim privat“, a adăugat  medicul Mirel Şipoteanu. Nici în lunile trecute când ştiau ce plafon au la dispoziţie, dentiştii nu puteau asigura foarte multe tratamente din banii viraţi de Casa Judeţeană de Asigurări.

„Trebuia să mă limitez la 576 de lei lunar. Banii îmi ajungeau pentru trei urgenţe, două drenaje şi două extracţii la copii. Restul pacienţilor trebuiau să plătească“, a spus Ioana Dumitra, stomatolog.

Pietrenii care au ghinionul să-i apuce durerile de dinţi în toiul nopţii sau la final de săptămână, pot apela doar la leacurile băbeşti. „Eu îmi încălzesc o cană de sare de murături, o pun într-o batistă şi o ţin la ureche. Aşa mă tratez de durere când nu am bani de dentist“, spune Geanina Dolca, vânzătoare la un magazin din oraş.

Cabinetul stomatologic al Spitalului Judeţean funcţionează numai până la ora 15.00. „În organigrama unităţii n-au fost cuprinse decât două posturi pentru acest cabinet“, a declarat doctorul Sorin Ciobanu, directorul medical al Spitalului Judeţean Neamţ.

Preţurile medii la cabinetele stomatologice
- Extracţie lucrări temporare - 30 de lei;
- Extracţie prin alveotomie - 200 de lei;
- Pansament calmant - 40 de lei;
- Drenaj pentru un canal - 30 de lei;
- Detartraj şi periaj - 180 de lei.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite