Străinii, la vânătoare de cerbi în Neamţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vânători cu experienţă din Germania şi Austria caută în pădurile din judeţ trofee valoroase de cerb şi mistreţ. Cota de recoltă aprobată prin lege pentru exemplarele din codrii Neamţului este de 17 cerbi şi 86 de mistreţi.

12 persoane s-au înscris pe lista deschisă de Direcţia Silvică, organizatorul partidelor de vânătoare, cu câteva zile înainte de startul sezonului.
„Toţi sunt străini, vânători experimentaţi din Germania şi Austria. Este o creştere faţă de anul trecut, când au fost doar opt persoane interesate“, spune inginerul Alexandru Băluţ, responsabil Compartimentul de Vânătoare din cadrul Direcţiei Silvice Neamţ.


Vânătoarea la cerb este permisă doar în intervalul 15 septembrie-15 noiembrie, adică în sezonul de împerechere. Ca să poată împuşca un cerb din pădurile administrate în Neamţ de Romsilva, vânătorii trebuie să achite o taxă cuprinsă între 50 şi 100 de euro pentru fiecare zi.


Trofee de 3.000 de euro la cerb


„Suma reprezintă efortul pe care îl facem cu hrana sălbăticiunilor, transportul cu maşina de la cabană până în teren şi plata ghidului care îl însoţeşte permanent pe vânător“
, mai spune reprezentantul Direcţiei Silvice. Costurile unei partide de vânătoare cresc cu cel puţin 60 de euro în fiecare zi, bani  necesari pentru cazarea la una dintre cele patru cabane deţinute de Ocolul Silvic în judeţ sau la pensiunile partenere.  


Dacă vânătorul are şansa să împuşte un exemplar de cerb, pentru a păstra trofeul trebuie să plătească cel puţin 1.500 de euro, iar pentru un mistreţ minim 250.


„Coarnele sau colţii se evaluează în funcţie de exemplarul împuşcat şi trofeele pot ajunge chiar la 3.000 de euro la cerb şi  la 1.000 de euro la mistreţ. Nu vânăm decât în limita celor 17 exemplare de cerb şi a celor 100 de exemplare de mistreţ aprobate prin cota de recoltă. Se împuşcă doar cerbi care au peste zece ani şi vieri mai bătrâni de cinci ani“, mai spune inginerul silvic.


Experienţa anilor trecuţi arată că vânătorii sunt concuraţi în această perioadă de braconieri. Cunoscând obiceiurile animalelor, aceştia reuşesc să împuşte mistreţii care ies din pădure şi dau iama în culturile de porumb sau dibuiesc mai uşor cerbii după boncănit.     

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite