Școală fără paratrăsnet. Ce alte deficiențe mai au unitățile de învățământ din Neamţ, în faţa unui nou an școlar

0
Publicat:

Verificările efectuate de pompieri au dus la descoperirea unor deficienţe în școlile din Neamţ, la început de an școlar 2023-2024. La o școală lipsește paratrăsnetul, dispozitiv obligatoriu la astfel de instituții publice.

Acțiuni preventive au loc periodic în școli FOTO ISU Neamț
Acțiuni preventive au loc periodic în școli FOTO ISU Neamț

Rapoartele unor instituţii arată că noul an şcolar 2023 -2024 începe cu destule neajunsuri, pe 11 septembrie 2023.

ISU Petrodava Neamț a prezentat concluziile controalelor efectuate până la sfârşitul lunii trecute, fiind găsite 280 de nereguli.

La această dată, în judeţ sunt 151 cădiri destinate procesului de învăţământ care deţin autorizaţie de securitate la incendiu.

Alte 18 trebuie să obţină acest act administrativ, 62 sunt echipate cu instalaţii şi siteme de detectare, semnalizare şi avertizare în caz de incendiu, 47 au hidranţi interiori şi exteriori, iar şi 248 sunt dotate cu iluminat de securitate pentru evacuare.

Clădirile care funcţionează fără  autorizaţie de securitate găzduiesc şcoli, licee, grădiniţe şi săli de sport.

Majoritatea sunt în mediul rural, dar sunt şi la mari unităţi de învăţământ din oraşe.

„Între neregulile constatate figurează neasigurarea funcţionării instalaţiilor de iluminat de securitate pentru evacuare la parametrii proiectaţi, nu funcţionează instalaţiile de detecţie, semnalizare şi avertizare a incendiilor“, se arată într-un comunicat al ISU Neamţ.

Altele ar fi neasigurarea dotării cu mijloace tehnice de apărare împotriva incendiilor în mod corespunzător sau neverificarea periodică a acestora, fiind vorba de stingătoare.

La Şcoala „Ioan Grigore Teodorescu“ din Borleşti s-a descoperit că nu se asigură echiparea cu instalaţie de protecţie împotriva descărcărilor electrice, adică nu au banalul paratrăsnet.

Pompierii au mai transmis că în timpul controalelor au fost desfăşurate peste o sută de activităţi de informare preventivă ce au constat în exerciţii de evacuare în caz de cutremur, intervenţii în caz de incendiu şi instruiri în domeniul situaţiilor de urgenţă. La acestea au participat circa 61.500 de elevi şi peste 5.200 de cadre didactice şi personal auxiliar.

Una din problemele care se ridică în fiecare an este cea legată de modul de asigurare a pazei la unităţile de învăţământ. Un număr de 43 de şcoli din judeţul Neamţ au serviciu propriu de securitate, opt unităţi au paza asigurată de societăţi specializate, iar trei - mixtă. Din păcate, există 269 de şcoli fără nici un fel de pază, ceea ce reprezintă un procent de 83,28%.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite