Primăria Tarcău, încălzită din pământ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Căldura şi apa caldă menajeră vin de la 180 de metri adâncime, prin intermediul unei centrale termice cu pompe. Instalaţia este legată la zece puţuri forate în spatele Primăriei. Sistemul funcţionează după principiul folosit de frigidere, doar că efectul exploatat este invers, de încălzire în loc de răcire.

Centrala termică cu pompe de căldură a fost instalată în comuna nemţeană Tarcău săptămâna trecută. Achiziţionarea pompelor şi instalarea lor au fost făcute în cadrul uni proiect în valoare de 200.000 de euro, finanţat în proporţie de 65% din fonduri de mediu.

Instalaţia este o premieră naţională, spun edilii, care nu-şi vor mai face griji de acum cu încălzirea. Centrala termică cu pompe de căldură va deservi sediul Primăriei, al Poliţiei, al Poştei şi al Centrului de Informare Turistică din comună.

Premieră naţională

Pentru aceasta sunt folosite zece puţuri adânci de 180 de metri, de unde se preia o temperatură de 12-18 grade Celsius.

„În centrala termică, prin intermediul unui compresor, un freon ecologic cedează căldură în timpul procesului de lichefiere. Acest lichid, care se răceşte, este trimis apoi la 180 de metri adâncime în cele zece puţuri, prin conducte speciale, cu circuit închis, de unde revine încălzit la circa 12 grade Celsius şi procesul se reia“, a explicat Gheorghe Spiriduş, administratorul firmei care a realizat instalaţia de căldură. Spiriduş mai spune că sistemul de la Tarcău, primul de la o primărie din ţară, este compus din două pompe de căldură de câte 60 kw fiecare. Acestea sunt fabricate în Suedia.

Sistem bun şi pentru case

„Urmează să furnizăm căldură şi apă caldă menajeră şi pentru clădirile vecine, ale primăriei vechi, unde funcţionează Centrul de Informare Turistică, dar şi Poşta şi Poliţia din localitate“, a declarat Iulian Găină, primarul din Tarcău.

Edilul mai spune că ideea încălzirii cu pompe de căldură a preluat-o din Norvegia. „Am vrut ca la Primărie să avem căldură, dar să nu mai facem fum deloc“, a spus Găină.  Având în vedere randamentul mare şi facturarea serviciilor către vecini, specialiştii estimează amortizarea cheltuielolor în cel mult cinci ani.

Specialiştii mai spun că pompele de căldură pot fi folosite şi la locuinţe. „Pentru o casă cu o suprafaţă medie de 200 de metri pătraţi, o astfel de centrală costă circa 10.000 de euro“, a precizat Gheorghe Spiriduş.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite