Doi muncitori au murit într-un canal cu dejecţii, în 2016. Daune stabilite după şase ani de anchete şi procese

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Compania a fost obligată şi la plata unei ameni penale FOTO Dan Sofronia
Compania a fost obligată şi la plata unei ameni penale FOTO Dan Sofronia

O instanţă de judecată a dat verdictul după şase ani în cazul morţii a doi muncitori de la Compania ApaServ Neamţ, familiile victimelor primind daune materiale.

După câţiva ani de cercetări şi procese, Judecătoria Roman s-a pronunţat în cazul unui teribil accident de muncă mortal, victime fiind doi angajaţi ai Companiei ApaServ Neamţ, care au decedat într-un canal de colectare a dejecţiilor. 

Zilele trecute, instanţa a stabilit că este vorba de o culpă comună în ceea ce priveşte tragedia - muncitori şi angajator. „Stabileşte gradul de culpă al victimei (...) în producerea accidentului ce a condus la decesul său la valoarea de 50%, făcând aplicarea prev. art. 1371 C. civil privind vinovăţia comună“, conform Judecătoriei Roman. 

Aparţinătorilor uneia dintre victime i-au fost acordate daune morale şi materiale de 15.000 de lei şi 30.000 de euro, iar familiei celuilalt decedat, 35.000 de euro. 

Pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă, firma menţionată a fost condamnată să plătească o amendă penală în valoare de 140.000 de lei. 

Magistraţii au mai stabilit că sancţiunea aplicată trebuie achitată în termen de 3 luni de la data rămânerii definitive a sentinţei judecătoreşti, altfel compania va fi executată silit. În acest dosar, un angajat de la Apa Serv a fost condamnat pentru aceeaşi faptă la 2 ani şi 6 luni de închisoare, cu suspendare. 

S-a mai stabilit că o altă infracţiune în sarcina firmei şi a inculpatului a fost neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, dar procesul a încetat ca urmare a intervenirii prescripţiei penale. 

Tragedia care a îndoliat două familii a avut loc pe 27 august 2016, când salariaţii de la ApaServ şi-au

găsit sfârşitul la Cotu Vameş, într-o gură de canalizare. 

Unul dintre ei, după ce a fost vidanjată canalizarea, a coborât pentru a interveni la o vană, dar i s-a făcut rău din cauza gazelor emanate de dejecţii şi a căzut în canalul adânc de 6 metri. 

A strigat după ajutor, intervenind colegul, dar şi acesta a căzut. 

Martorii incidentului au solicitat intervenţia pompierilor, dar până la ajungerea lor muncitorii s-au înecat. 

Recenta decizie a instanţei a fost atacată atît de companie, cât şi de celălalt inculpat, urmând ca o hotărâre definitivă să dea magistraţii de la Curtea de Apel Bacău. 

Vă mai recomandăm să citiţi: 

Şefii Poliţiei, uşuraţi. Un lider de sindicat Europol şi-a dat demisia. Motivele pentru care a renunţat la luptă

O elevă cu medie foarte mare în liceu a obţinut în instanţă dreptul de a da BAC-ul

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite