Poliţistul care „a sifonat“ imaginile cu şeful său lovind o copilă, achitat definitiv: „A fost un act de conştiinţă civică“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comisarul şef Cezar Filip a fost demis din funcţie după agresiune. FOTO: adevarul.ro
Comisarul şef Cezar Filip a fost demis din funcţie după agresiune. FOTO: adevarul.ro

Ofiţerul Relu Baciu a fost declarat nevinovat în procesul pornit de la bătaia aplicată unei minore de către şeful său Cezar Filip, fostul comandant al Poliţiei Piatra Neamţ.

Instanţa de la Curtea de Apel Bacău a pus capăt, prin sentinţă definitivă, procesului care a urmat după ce în spaţiul public a apărut un film în care se observa corecţia pe care o aplica Cezar Filip, comandantul Poliţiei Piatra Neamţ, unei minore bănuită de tâlhărie, chiar în sediul instituţiei. 

Scandalul izbucnit după postarea de pe YouTube a dus la demiterea ofiţerului Cezar Filip, trimiterea acestuia în judecată şi condamnarea fără executare pentru purtare abuzivă. 

În acest caz a mai fost judecat şi un alt poliţist, comisarul şef Relu Baciu, acuzat de DIICOT de transfer neautorizat de date informatice, fiind bănuit că el ar fi copiat filmuleţul de pe camerele de luat vederi de la Poliţia Piatra Neamţ. 

El a fost achitat şi la Curtea de Apel Bacău, aceeaşi soluţie fiind dispusă în primă instanţă, la Tribunalul Neamţ. Magistraţii şi-au motivat decizia pe considerentul că nu a fost vorba despre transfer neautorizat de date, deoarece pentru accesarea sistemului nu era necesară autorizarea. 

Adică la Poliţia Piatra Neamţ nu fuseseră stabilite de către conducere reguli interne de accesare şi descărcare a imaginilor stocate pe suportul informatic. 

„Pe cale de consecinţă, în mod corect a stabilit instanţa de fond că fapta imputată intimatului inculpat Baciu Relu nu este prevăzută de legea penală, întrucât nu există obligaţia legală de abţinere de la o asemenea activitate de transfer a fişierelor video, prevăzută în vreo dispoziţie internă cu caracter normativ, care să constituie situaţia premisă pentru ca datele informatice să necesite autorizaţie de transfer“, a motivat Curtea de Apel Bacău. 

La ancheta care a urmat după publicarea înregistrării s-a stabilit că şeful instituţiei - Cezar Filip, după ce a aflat că Relu Baciu - subordonatul său copiase datele, l-a chemat pe administratorul sistemului, cerându-i să şteargă imaginile compromiţătoare.

„Activitatea inculpatului Baciu Relu nu reprezintă o răzbunare“

Instanţa a constatat că imaginile respective au fost ulterior şterese de pe server prin formatarea hard-disk-ului, cu toate că reprezentau mijloace de probă într-o infracţiune de purtare abuzivă, în cazul

minorei supusă actelor de violenţă în sediul poliţiei. 

„Contrar celor susţinute de Ministerul Public în motivele de apel, activitatea inculpatului Baciu Relu nu reprezintă o răzbunare. Aducerea la cunoştinţa opiniei publice a săvârşirii unei infracţiuni din partea unui funcţionar public, respectiv purtare abuzivă, prevăzută de art. 296 Cod penale, săvârşită împotriva unei victime minore, în sediul Poliţiei Piatra Neamţ, aspecte ce altfel nu ar fi putut fi vreodată investigate şi trimise în judecată pentru atragerea răspunderii penale datorită ştergerii imaginilor probă surprinse de camerele de supraveghere, constituie, de fapt, un act de conştiinţă civică, indiferent de factorul determinant al acestei acţiuni (tensiuni interne, nemulţumiri faţă de şeful ierarhic, etc)“, a mai concluzionat completul de judecată.  

Aşadar, apelul procurorilor DIICOT la soluţia Tribunalului Neamţ a fost respins ca nefondat, poliţistul Baciu fiind achitat definitiv. În aceeaşi cauză a fost inculpat şi fostul comandant al poliţiei, comisarul şef Cezar Filip.

Acesta şi-a recunoscut fapta, pentru a beneficia de o pedeapsă mai blândă, respectiv reducerea cu o treime a sancţiunii. Filip a fost acuzat de purtare abuzivă şi alterarea integrităţii datelor informatice, primind 5 luni şi 17 zile de închisoare, cu amânarea aplicării pe un termen de 2 ani. 

Dosarul viza faptul că Filip a agresat minora suspectată de comiterea unei fapte cu violenţă (tâlhărie), precum şi faptul că l-a instigat pe şeful firmei care administra sistemul de supraveghere al poliţiei să formateze hard-disk-ul. Celălalt inculpat, ofiţerul Relu Baciu, nu a recunoscut faptele în primă instanţă.

Cum a ajuns filmul pe YouTube

Pe 19 martie 2014, pe YouTube apărea un filmuleţ în care comisarul şef Cezar Filip agresa o minoră în sala de aşteptare a Poliţiei Piatra Neamţ. Expertiza a stabilit că imaginile fuseseră descărcate cu o zi

înainte pe un dispozitiv de stocare, tot atunci fiind şterse din sistemul informatic al instituţiei prin formatarea hard disk-ului. 

Povestea acestui caz a început pe 8 martie 2014, când comisarul şef Cezar Filip se afla într-o florărie, moment în care a văzut nişte adolescenţi care agresau o bătrână. A fugit după ei, dar nu a prins decît o fată, Ana Maria T., atunci în vîrstă de 14 ani. A chemat un echipaj, format dintr-un ofiţer şi un subofiţer, care a luat-o pe minoră şi a dus-o la Poliţia Piatra Neamţ, la audieri. 

Pe 10 martie, comisarul şef Baciu a mers la ofiţerul de  serviciu unde era sistemul de stocare a imaginilor şi i-a solicitat agentului să-l acceseze pentru a căuta imaginile, dar nu le-a putut viziona prea bine, pentru că filmul se întrerupea. 

Agentul de serviciu ştia de adversităţile dintre cei doi ofiţeri şi i-a spus lui Baciu că imaginile au fost şterse şi nu pot fi văzute. Explicaţia l-a mulţumit pe moment, dar pe 18 martie a încercat să le copieze pe un stick, pe motiv că avea nevoie de imagini pentru o cauză pe care o instrumenta. Nu a putut să facă transferul la prima încercare, dar în cele din urmă a reuşit, miza fiind, după cum au susţinut procurorii DIICOT, discreditarea comandantului Cezar Filip. 

În aceeaşi zi, acesta a fost înştiinţat de ofiţerul de serviciu despre transferul de date şi l-a chemat pe administratorul sistemului de supraveghere, cerându-i să facă verificări, dar scopul ar fi fost să şteargă imaginile. 

Un martor l-a văzut pe administrator şi l-a întrebat pe ofiţerul de serviciu cine este persoana, iar acesta i-a răspuns că este de la firma cu sistemul informatic şi „a venit la solicitarea domnului comisar şef Filip Cezar să şteargă nişte imagini din sistem“.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite