Fostul şef al Poliţiei Neamţ se luptă în instanţă cu ministrul Internelor şi cu şeful IGPR. Care este motivul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comisarul şef Paul tablan consideră că a fost demis abuziv. FOTO: D.S.
Comisarul şef Paul tablan consideră că a fost demis abuziv. FOTO: D.S.

Comisarul şef Paul Tablan vrea să afle motivul pentru care a fost demis şi de ce i-a fost retras certificatul ORNISS, fără de care nu mai poate activa în structurile operative

Comisarul şef Paul Tablan a acţionat în judecată mai multe structuri ale Ministerului Internelor, sperând că aşa va afla motivul pentru care a fost demis de la comanda Inspectoratului de Poliţie Neamţ. 

Ofiţerul consideră că măsura a fost abuzivă, mai ales că era în concediu medical când a fost dispusă, acţiunea având ca obiect anularea actului administrativ.

Cererea a fost înregistrată pe rolul Tribunalului Neamţ, la Secţia a II-a Civilă de Contencios Administrativ şi Fiscal pe 20 ianuarie 2020. 

Poliţistul a chemat în instanţă Ministerul Afacerilor Interne, reprezentat prin ministrul Marcel Vela, Inspectoratul General al Poliţiei Române, prin chestor principal de poliţie Liviu Vasilescu, dar şi Inspectoratul de Poliţie Neamţ, prin comisarul care l-a înlocuit, Neculai Catană. 

Pârât în dosar este şi Oficiul Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat (ORNISS), instituţia care se pare că nu a mai atribuit certificatul lui Paul Tablan, esenţial pentru a deţine o funcţie de conducere. 

Adică, motiv de demitere. Comisarul a fost schimbat după ani în care controale de la minister sau de la IGPR  la IJP Neamţ nu au scos la iveală aspecte imputabile. 

De menţionat că, pe timpul guvernarii PSD, ministrul de Interne de la acea vreme, Carmen Dan, a trimis de două ori Corpul de Control la Piatra Neamt.

Şi pentru că „trebuia“ înlocuit, s-a găsit o soluţie de compromis, dar aceasta se va repercuta şi asupra

activităţii viitoare a ofiţerului. 

Aşa cum am mai arătat, nu i-a fost prelungit certificatul ORNISS, care se reînnoieşte din patru în patru ani şi care permite accesul la informaţiile clasificate. Fără acest act, nimeni nu poate lucra în structurile operative şi să aibă vreo funcţie de comandă.

„Ruşine, politicieni! Aţi distrus Poliţia Română!”

„Cred că am fost schimbat într-un mod ruşinos şi putea fi altfel, însă asta este. O să încerc şi această variantă, de contestare a actului de demitere, ca să nu îmi pară rău la un moment, dar şi ca să epuizăm toate variantele. Deocamdată, necunoscând toate motivele, pot avea doar bănuieli. La acest moment, e prea devreme de spus ceva concret“, a declarat comisarul şef Paul Tablan.

Cât despre motivele demiterii, Centrul de Informare şi Relaţii Publice din Inspectoratului General al Poliţiei Române transmitea laconic şi fără substanţă:„În urma verificărilor efectuate la structura de specialitate din cadrul Poliţiei Române a rezultat că Ordinul ministrului Afacerilor Interne nr.II/2059 prin care comisarul-şef de poliţie Tablan Costel Paul, şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean Neamţ, a fost pus la dispoziţia unităţii, a fost emis la data de 27 noiembrie 2019 cu aplicabilitate din data de 5 decembrie 2019, având în vedere faptul că ofiţerul nu mai îndeplinea o condiţie de ocupare a postului pentru care era numit“.

Despre demiterea intempestivă a lui Paul tablan, un cunoscut poliţist din Neamţ, Marius Coşerariu, poet şi cântăreţ folk, spunea că politica a distrus Poliţia Română:

„De 25 de ani port haina de poliţist şi doar în cadrul IPJ Neamţ. De-a lungul timpului «am schimbat» o gramadă de şefi de inspectorat. N-am primit niciodată vreo sancţiune disciplinară, cu excepţia a două atenţionări venite chiar de la dl. Paul Tablan. Cu toate acestea, consider ca a fost cel mai bun şef de inspectorat pe care l-a avut IPJ Neamţ, cel puţin de când sunt eu în sistem. Păcat că politica îşi bagă nasul în treburile interne ale unor instituţii precum Poliţia, Jandarmeria, ISU, Şcoala, Biserica etc. Ruşine, politicieni! Aţi distrus Poliţia Română!”.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite