Pesta porcină africană a ajuns şi în judeţul Neamţ. Localităţi de interes turistic sub supraveghere strictă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pesta porcină africană continuă să se extindă în ţară, cel mai recent judeţ în care boala a fost confirmată fiind Neamţ.

Primul caz de pestă porcină africană în judeţul Neamţ a fost confirmat joi, 10 octombrie, în comuna Agapia. Cu două zile înainte, un sătean care locuieşte în centrul comunei a anunţat medicul veterinar că i-au murit doi porci, iar analizele de laborator efectuate ulterior au confirmat suspiciunile prezenţei virusului.  

Din primele date obţinute de la proprietarul animalelor, rezultă că acest caz a apărut la 6 luni după ce porcii fuseseră cumpăraţi de la un sătean dintr-o altă comună, ignorându-se astfel indicaţiilor autorităţilor de a nu cumpăra animale vii din târguri şi oboare. 

După confirmarea prezenţei virusului pestei porcine africane, autorităţile au instituit o zonă de protecţie în două localităţi ale comunei Agapia (Agapia şi Filioara), precum şi o zonă de supraveghere în care sunt incluse şi localităţi cu impact turistic (Văratec, Bălţăteşti, Oglinzi, Humuleşti, Târgu Neamţ, Vânători-Neamţ). 

Judeţul Neamţ nu era pe harta pestei porcine africane, însă în urmă cu două săptămâni un astfel de focar a fost descoperit în comuna Butea, din Iaşi, la limita cu judeţul Neamţ.  

Într-o informare de presă emisă de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (A.N.S.V.S.A) pe 10 octombrie, prin care este actualizată situaţia privind evoluţia pestei porcine africane, judeţul Neamţ nu apare în lista celor 25 de judeţe în care sunt semnalate focare ale bolii.  

„La această dată, Pesta Porcină Africană evoluează în 337 de localităţi din 25 de judeţe, cu un număr de 1.105 de focare (dintre care 15 focare în exploataţii comerciale şi 6 focare în exploataţii de tip A). În alte 4 judeţe există doar cazuri la mistreţi. De la prima semnalare a prezenţei virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017 şi până în prezent, au fost eliminaţi 484.422 de porci afectaţi de boală şi există 2.175 de cazuri la mistreţi”, se precizează în informarea postată de  A.N.S.V.S.A pe site-ul oficial al instituţiei. 

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite