Onorarii, în loc de taxe, pentru serviciile medicale din cabinete? De ce crede un doctor că e necesară această schimbare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Filip Panait FOTO: Facebook/Filip Panait
Filip Panait FOTO: Facebook/Filip Panait

Un medic de familie din Neamţ consideră că întreaga breaslă trebuie să lucreze la schimbarea anumitor concepte şi percepţii.

Filip Panait, un medic de familie din Neamţ, susţine că actuala formă de taxare a pacienţilor la cabinete trebuie înlocuită. Propunerea sa a plecat de la o discuţie avută cu o colegă de breaslă revenită în România, după experienţe în sistemele medicale din Franţa, Canada şi Australia.

„Printre altele, am discutat şi despre veniturile medicilor. În legătură cu listele de preţuri afişate de medici, am convenit că doar statul pune taxe, comercianţii pun preţuri, iar medicii şi avocaţii percep doar onorarii“, a povestit Filip Panait, medic de familie în comuna Bâra, din Neamţ. 

Acesta susţine că atunci când se spune că medicul percepe taxe, este asociat în mentalul colectiv cu taxele statului, lucru care nu este în regulă, deoarece se induce ideea că medicul şi statul sunt una. 

„În realitate, medicul prestează un serviciu pentru care este şcolarizat peste 20 de ani din viaţă şi trebuie răsplătit pentru munca lui. Pe de altă parte, statul percepe taxe şi impozite pentru că are forţa în spate şi-ţi trimite poliţia fiscală, jandarmeria şi toate organismele de forţă pentru a-ţi lua bunurile, sau banii, pe care ţi-i pretinde, fără a-ţi presa vreun serviciu în schimb. De aceea noi, medicii, nu trebuie să fim asociaţi cu statul, atunci când încasăm bani pentru serviciile prestate, pentru că noi muncim pentru acei bani, iar omul pleacă cu un gram de sănătate în plus de la noi“, îşi argumentează demonstraţia Filip Panait. 

El recunoaşte că cei mai mulţi medici care lucrează şi conduc sistemul public de sănătate nu se pot încă despărţi de metodele de lucru din anii de dinainte de ‘90.

„Cu toate acestea, sub presiunea schimbărilor din lumea românească, suntem obligaţi cu toţii, foşti comunişti şi actuali capitalişti, să schimbăm anumite concepte şi percepţii, pentru că altfel va fi rău pentru noi“, a concluzionat Filip Panait. 

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite