Neamţ: Sanatoriul TBC, pasat de la edili la minister

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarul din comuna Alexandru cel Bun spune că bugetul local nu poate susţine spitalul din Bisericani şi ameninţă că renunţă la el.

Şefii Primăriei din comuna nemţeană Alexandru cel Bun susţin că întreţinerea Spitalului de Pneumoftiziologie, fost sanatoriu TBC, depăşeşte cu mult posibilităţile financiare locale. „Bugetul nostru ajunge în lunile bune la 1,6 milioane de lei, cumulat cu sursele atrase şi alte venituri. Chiar şi aşa, banii nu ne ajung decât pentru salarii, iluminatul public şi întreţinerea şcolilor“, spune Ion Rotaru, primarul comunei. Acesta s-a adresat reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii şi Consiliului Judeţean pentru a cere sprijin, dar nu a primit decât promisiuni.

Bolnavii nimănui
„Conform legii, trebuie să acordăm 3% din bugetul local pentru unităţile sanitare. După ce am preluat sanatoriul, i-am alocat 20% din buget, iar anul acesta am dat şi 25%, dar tot nu avem putere să asigurăm toate cheltuielile. Ne trebuie măcar 100.000 de lei pe lună şi nu avem aceşti bani“, explică edilul-şef din Alexandru cel Bun. El spune că în vara anului trecut, atunci când Primăria a preluat sanatoriul, meniul zilnic al bolnavilor era de numai 2,6 lei, iar acum valoarea a crescut la 13 lei.

Primarul nu s-a ferit public să anunţe că, în cazul în care problema nu va fi rezolvată, va emite o altă hotărâre a Consiliului Local pentru a nu mai administra unitatea. Sub ameninţarea autorităţilor locale, reprezentanţii ministerului caută o cale de compromis pentru sanatoriul de lângă Piatra Neamţ. „Domnul secretar de stat Cristian Irimie a venit cu ideea ca între spitalul de la Bisericani şi un alt centru ce tratează aceleaşi afecţiuni, din Bucureşti, să se realizeze o colaborare, dar aşteptăm concretizarea practică a acestei soluţii“, spune Vasile Pruteanu, preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ.

Spitalul de Pneumoftiziologie, fost sanatoriu TBC până în anul 2004, are o capacitate de 320 de paturi şi tratează bolnavi de tuberculoză şi alte boli respiratorii din Neamţ şi din alte judeţe din ţară. În cadrul unităţii funcţionează şi un centru special pentru bolnavii de tuberculoză care dezvoltă forma chimiorezistentă, dotare care în România mai există doar în Capitală. În afară de judeţele din Moldova, centrul de la Bisericani mai are arondate judeţele Constanţa, Tulcea, Satu Mare, Maramureş, Bihor, Cluj, Alba, Mureş, Harghita, Braşov şi Sălaj.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite