Misiunea geniştilor la podul prăbuşit în Siret. Este cerută o expertiză pentru „calitatea în construcţii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
podsretarmata

Geniştii au studiat zona unde poate fi amplasat un pod de pontoane, iar CJSU Neamţ a cerut o expertiză, pentru a stabili dacă la reabilitare s-au respectat cerinţele de calitate

După prăbuşirea podului de peste Siret, la Luţca, judeţul Neamţ, sinistrul incident petrecut pe 9 iunie 2022, la doar şase luni de la terminarea lucrărilor de reabilitare, autorităţi locale şi guvernamentale caută soluţii pentru a limita inconvenientele generate de „dispariţia“ construcţiei. 

Una despre care, preşedintele CJ, Ionel Arsene, declara, la inaugurare şi reluarea circulaţiei, pe 13 noiembrie 2021, că „va dăinui, în condiţii de siguranţă, încă 50 de ani“. Nu s-a pomenit nimic despre faptul că nu fusese realizată recepţia lucrărilor, care au costat circa 8,3 milioane de lei, bani

alocaţi prin Planul Naţional de Dezvoltare Locală. 

Din ce rezultă până acum, este o certitudine că despre vreo nouă reabilitare a podului nici nu se pune problema, el urmând a fi demolat complet. Soluţia de compromis este ca Armata să realizeze un pod de pontoane, în amonte, deja la faţa locului sosind genişti de la Brigada Mecanizată „Podul Înalt“ Iaşi, pentru stabilirea amplasamentului. 

Pentru „revenirea la starea de normalitate în urma distrugerii podului de la Luţca“, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ (CJSU) a emis, la finalul săptămânii trecute, o hotărâre în care sunt prevăzute măsuri imediate. Prima a fost trimiterea unei solitări către Ministerul Apărării, pentru

construirea podului de pontoane. 

Podul avea o lungime de 216 metri 

Deja, acest obiectiv este în curs de rezolvare. El are menirea de a veni în sprijin cetăţenilor din localităţile în care se ajungea pe podul prăbuşit, pentru reducerea timpului de deplasare pe rutele

ocolitoare, dar vital este şi accesul autospecialelor de intervenţie de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, Ambulanţă, Poliţie sau Jandarmerie. 

podsiret

Podul s-a dărâmat după şase luni de la inaugurare FOTO Vlăduţ Clapa

Consiliului Judeţean i s-a transmis că trebuie să găsească, în regim de urgenţă, un expert tehnic atestat, pentru a stabili dacă la proiectul făcut pentru reabilitarea podului au fost respectate cerinţele privind calitatea în construcţii. În hotărârea CJSU, care este semnată de prefectul Adrian Niţă, se precizează şi ce trebuie făcut: 

„Expertizarea execuţiei lucrărilor şi stabilirea modului de respectare a proiectului tehnic şi a reglementărilor tehnice; stabilirea condiţiilor de dezafectare a podului. (...) După finalizarea demersurilor, Instituţia Prefectului şi Consiliul Judeţean vor întocmi un proiect în vederea obţinerii sprijinului financiar din Fondul de Rezervă la dispoziţia Guvernului, în vederea realizării unui pod nou“. 

Podul de Luţca era printre cele mai mari din ţară şi avea o lungime de 216 metri, fiind dat în folosinţă în 1973. „Avem garanţia că rezistă unei greutăţi de 340 de tone, (...) dar, analizând practic, niciodată nu se va putea găsi pe el o asemenea încărcătură“, preciza Ionel Arsene, şeful CJ, la inaugurare. Joi, 9 iunie 2022, s-a prăbuşit, în timp ce pe el treceau două autovehicule, unul dintre şoferi fiind rănit. 

Vă mai recomandăm să citiţi: 

Cum acţionau escrocii care organizau campanii false de strângere de fonduri în numele unor vedete din România

Nuntă în Moldova sfârşită prost: socrul mic era să fie omorât de un invitat. Sentinţa şi „nota de plată“

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite