Fraude bancare: banii furați, transformaţi în criptomonede. Modul de operare

0
Publicat:

Din ce în ce mai des în ultima perioadă, spaţiul virtual este folosit de escroci, care reuşesc să găsească metode tot mai sofisticate pentru a comite înşelăciuni, sustrăgând bani sau informaţii.

Sumele obținute fraudulos au fost investite în criptomonede FOTO Arhiva Adevărul
Sumele obținute fraudulos au fost investite în criptomonede FOTO Arhiva Adevărul

Poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale Neamţ, sub coordonarea unui procuror, au pus în executare, pe 12 februarie 2024, patru mandate de percheziţie, în judeţele Cluj şi Satu Mare, într-un dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii mai multor infracţiuni.

Este vorba despre acces ilegal la un sistem informatic şi efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos, plus complicitate la acestea. Cercetările au arătat că, începând cu iunie 2023 şi până în prezent, un tânăr în vârstă de 23 de ani, din judeţul Maramureş, a pus la cale un mod de operare prin care frauda sistemele bancare.

Acesta a reuşit accesarea ilegală a conturilor bancare ale unor persoane din Neamţ, care deţineau conturi de telefonie mobilă, redirecţionând apelurile către numere aflate sub controlul său. În activitatea infracţională, maramureşeanul, care este considerat „creierul“ unei reţele, era ajutat de alţi trei acoliţi.

„Tânărul în cauză ar fi transferat banii din conturile bancare ale persoanelor vătămate, în conturile unor complici, după care ar fi achiziţionat criptomonede pe care le-ar fi valorificat în portofele virtuale, produsul final fiind transferat în alte conturi bancare“, a transmis inspector Ramona Ciofu, de la Poliţia Neamţ.

În timpul descinderilor imobiliare, anchetatorii au descoperit mai multe dispozitive electronice, telefoane mobile, calculatoare, modemuri, routere de internet, cartele SIM, carduri bancare şi documente care atestă operaţiuni financiare şi alte mijloace de probă cu privire la activitatea infracţională a suspecţilor.

Maramureşeanul şi alte trei persoane, cu vârste de 33, 36 şi 42 de ani, din judeţele Satu Mare şi Sălaj au fost reţinute, pe o perioadă de 24 de ore, iar marți, 13 februarie 2024, urma să se facă propuneri de arestare preventivă. Ancheta a beneficiat de sprijinul Direcţiilor de Operaţiuni Speciale, Analiză a Informaţiilor şi Combatere a Criminalităţii Organizate din Poliţia Română.

Mijloace de probă descoperite la percheziții FOTO Poliția Neamț
Mijloace de probă descoperite la percheziții FOTO Poliția Neamț

Un caz oarecum asemănător a ieşit la iveală în noiembrie anul trecut. Un nemţean s-a ales cu o pagubă destul de consistentă, credulitatea fiindu-i exploatată de necunoscuţi, care i-au propus o afacere. Avea să constate că, după ce a transmis informaţii financiare „partenerilor“, suma care ar fi trebuit să se regăsească în contul său nu există.

Cercercetările poliţiştilor au stabilit că, în perioada august-septembrie 2023, un bărbat de 38 de ani a fost contactat de indivizi pe care nu-i cunoştea, fiindu-i promise câştiguri nesperate. A căzut în plasa acestora, investind suma de 40.120 de lei, în criptomonede. În această speţă, Poliţia Neamţ a declanşat o anchetă pentru identificarea autorilor.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite