FOTO Paşte la mănăstirile din Neamţ. Unde se mai găsesc locuri de cazare pentru pelerinii care vin să ia Lumina Sfântă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judeţul Neamţ este renumit pentru cea mai mare densitate de biserici şi mănăstiri din ţară raportat la numărul de locuitori şi teritoriu. De Paşte, Agapia, Văratec sau Petru Vodă sunt lăcaşuri monahale spre care îşi îndreaptă paşii pelerini de pretutindeni.

Cele mai cunoscute două mănăstiri din Neamţ, Agapia şi Văratec, nu mai oferă de mulţi ani cazare pentru turiştii care vin să ia lumină în noaptea Învierii. Chiliile din incinta mănăstirii, spaţii care înainte de 1989 puteau găzdui pelerini veniţi de sărbătorile pascale sunt ocupate acum de măicuţele care alcătuiesc obştea mănăstirii.  

În aceste condiţii, varianta la îndemână rămân camerele disponibile din casele aflate în satul mănăstiresc şi pensiunile din comuna Agapia. Acestea oferă pachete turistice de trei zile, din noaptea Învierii şi până în a doua zi de Paşte, la preţuri cuprinse între 1.000 lei şi 2.200 lei de persoană. Preţul include trei nopţi de cazare la pensiuni de trei sau patru margarete şi toate mesele incluse, inclusiv masa tradiţională din prima şi a doua zi de Paşte, cu miel, drob, ouă roşii şi cozonac.

Turiştii pot găsi la mănăstirea Agapia o impresionantă colecţie muzeală de artă medievală şi religioasă, şi o biblioteca ce cuprinde cărţi şi manuscrise vechi. În spatele mănăstirii se află casa memorială Alexandru Vlahuţă care poate fi vizitată.

Curtea mănăstirii Agapia (FOTO monitorulneamt.ro)

image

La mănăstirea Văratec poate fi vizitată Colecţia de artă veche bisericească, cu obiecte de artă de la pictură şi sculptură, la broderie şi metaloplastie, ţesături şi piese vechi, icoane şi veşminte, cruci şi obiecte decorative aparţind mai multor mănăstiri din Moldova.

Aproape de Agapia şi Văratec, Mănăstirea Neamţ este un alt lăcaş monahal vizitat în perioada sărbătorii Paştelui. Aici se poate găsi găzduire în casa de pelerini care poate primi până la 100 de persoane în 20 de camere duble.  

„80 de lei este camera pe noapte, fără masă inclusă. Masa poate fi oferită doar la grupuri mari. Pentru sărbătorile de Paşti şi-a anunţat prezenţa un grup”, a spus Todică Iacob, părintele secretar al Mănăstirii Neamţ.

La Petru Vodă, primul Paşte fără părintele Iustin 

Personalitatea părintelui Iustin Pârvu a atras mereu pelerini la Mănăstirea Petru Vodă, din comuna Poiana Teiului. Mai mult ca niciodată, de sărbători, curtea lăcaşului a fost neîncăpătoare pentru creştinii care doreau să soarbă din harul părintelui stareţ. În acest an va fi primul Paşte fără părintele Iustin, însă nu încape îndoială că pelerinii vor veni să ia lumina sfântă, dar şi pentru a aprinde o lumânare la mormântul său de lângă „tâmpla” bisericii.

De altfel, locurile pentru pelerini sunt ocupate deja, dar mai sunt locuri disponibile la mănăstirea Paltin (de maici), situată în apropiere, ctitorită tot de părinetele Iustin. Perioada de cazare este de maxim trei zile, contribuţia este benevolă, dar locurile sunt limitate şi trebuie făcută rezervare din timp. 

Mănăstirea Ptru Vodă, ctitoria părintelui Iustin Pârvu: 

image

Ocupate sunt deja locurile şi la alte mănăstiri din judeţ precum Pângăraţi, Secu, Sihla şi Sihăstria, iar singurele variante de cazare rămân pensiunile din zonă unde preţurile 

La Durău, lumină de la mănăstirea pictată de Tonitza

Pentru cei care se deplasează cu maşina, o variantă de luat în seamă pentru sărbătoarea Paştelui este staţiunea Durău, unde se află ansamblul monahal cu acelaşi nume. Pelerinii care vor intra în biserică au ocazia să admire frumuseṭea picturii realizată de Nicolae Tonitza ṣi ucenicii săi.

Mănăstirea Durău (FOTO viziteazaneamt.ro):

image

Aici sunt posibilităţi de cazare la hotelul administrat de Mitropolie în staţiune, unde un pachet de trei nopţi costă 420 de lei (în perioada 18-22 aprilie), cazare completă cu masă pascală inclusă. Varianta mai ieftină este la vile, unde camera costă 70 lei de persoană (cameră dublă).

Citeşte şi:  

Neamţ, ţinutul mănăstirilor

Mănăstirea Neamţ, în casa unui pietrean

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite