Evaluare Naţională 2022 Neamţ. Sute de abandonuri şi examene în condiţii speciale. Elev singur în clasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Subiectele la prima probă au fost accesibile FOTO Adevarul.ro
Subiectele la prima probă au fost accesibile FOTO Adevarul.ro

Câteva sute de elevi din judeţul Neamţ au renunţat să mai participe la Evaluarea naţională din anul 2022, iar în câteva cazuri examenul a fost susţinut în condiţii speciale.

Un număr de 3.956 absolvenţi ai clasei a VIII-a de la şcolile din Neamţ s-au înscris pentru susţinerea Evaluării Naţionale 2022, în cele 113 centre de examen, dintre ei participând 3.923. De menţionat este faptul că, la începutul anului şcolar 2021-2022, se aflau în băncile celor 192 de şcoli din judeţ 4.201 elevi în ultima clasă de gimnaziu. 

Asta înseamnă că cei 245 de şcolari care nu s-au înscris, înafara celor care au absentat la prima probă, Limba şi

literatura română, care a avut loc marţi, 14 iunie, sunt corigenţi sau au renunţat la studii. Din Neamţ, un elev de la Liceul cu Program Sportiv Piatra Neamţ a fost arondat să susţină examenul la un centru din Bucureşti, pentru că participă la un campionat naţional de lupte. 

„Cei 245 de elevi care au urmat cursurile clasei a VIII-a, dar nu s-au înscris la examenul de Evaluare Naţională sunt fie corigenţi, fie au plecat în timpul anului la părinţii din străinătate sau, într-un procent mai mic, au abandonat cursurile pe parcursul anului şcolar“, a declarat, pentru Monitorul de Neamţ, inspectorul general adjunct Dana Păiuş, preşedintele Comisiei Judeţene de Evaluare Naţională. 

Prima probă a Evaluării Naţionale din acest an a fost susţinută în condiţii speciale de către 27 de elevi cu dizabilităţi. La fel au stat lucrurile şi în cazul unui absolvent de la Şcoala Gimnazială Bicaz Chei. El care are varicelă (vărsat de vânt), o boală contagioasă, astfel că i s-a pregătit o sală separată, pentru a nu pierde examenul şi a nu periclita sănătatea colegilor săi. 

Ce-a fost anul trecut la examenul dn judeţ 

Candidaţii la Evaluarea Natională au avut de rezolvat mai multe cerinţe, raportîndu-se la două texte, trebuind să arate că le-au înţeles. Primul este din romanul „Toate pînzele sus!“ de Radu Tudoran şi al doilea din „Frânturi din viaţa lui Delavrancea“ de Cella Delavrancea. O altă cerinţă a fost elaborarea unui text narativ, de cel puţin 150 de cuvinte, în care trebuiau să nareze, cu unele condiţii, o întâmplare frumoasă din vacanţă. 

Accesul în săli a fost permis de la ora 08.00 la 08.30, iar examenul a început la 09.00. Timpul de lucru pentru completarea casetei de identificare a candidatului a fost de 15 minute, având apoi la dispoziţie 120 de minute, pentru rezolvarea subiectelor. La probele scrise elevii au primit subiectele într-o broşură, putând să solicite şi pagini suplimentare, dacă era cazul. 

Următoarea probă va fi joi, 16 iunie, la Matematică. Vineri, 17 iunie, acolo unde esta cazul, va fi „scrisul“ la limba maternă. Rezultatele înainte de contestaţii se vor publica pe 23 iunie şi vor fi afişate până la ora 14.00. Contestaţiile pot fi depuse pe 23 iunie (orele 16.00 - 19.00) şi pe 24 iunie (08.00 - 12.00). Ele se vor soluţiona între 24 şi 29 iunie, iar în ultima zi a lunii vor fi afişate rezultatele finale. 

Anul trecut, în Neamţ, s-au înscris la Evaluarea Naţională 3.505 candidaţi, din care, înainte de contestaţii, au primit note între 5 şi 10 un număr de 2.534, ceea ce înseamnă 72,25%. N-au fost de

acord cu notele primite 380 de elevi, după contestaţii mărindu-se notele la 213 teze, iar la 128 s-au micşorat. Procentul final de promovabilitate pe judeţ a fost de 73,51%, fiind doar patru medii de 10. 

Vă mai recomandăm să citiţi: 

Zeci de mămici din Moldova, escrocherii pentru obţinerea alocaţiei copiilor. Modul de operare

Un român, expediţii la antipozi în ţinuturi enigmatice. „Mă întorc într-o altă eră geologică, într-un alt timp“

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite