Elevii pietreni poartă ghiozdane și uniforme second hand
0Părinții pietreni care nu și-au permis în acest an să reînoiască garderoba odraslelor în prag de an școlar, au găsit o soluție la problemele financiare specifice lunii septembrie.
Banii pentru uniformele noi se duc pe conservele pentru iarnă, iar copiii primesc ghiozdane de firmă second hand.
Banii de rechizite, înjumătățiți de murături
Pietrencele ai căror copii vor păși peste numai câteva zile în clasa I încearcă să răzbească din impasul banilor la început de toamnă. Cei mai afectați sunt bugetarii ale căror venituri au scăzut cu 25 de procente.
„Nu am cum să mai drămuiesc banii încât să îmi ajungă și pentru datorii, mâncare și școala copilului. Mai am de pus și conservele pentru iarnă și se pare că anul ăsta avem o listă de cărți și culegeri de cumpărat de parcă am avea salarii de zeci de milioane", a spus supărată Crina Constantin, mămica unui elev de clasa a III-a.
Cele mai inventive mămici au găsit rapid soluția eliminării cheltuielilor mari de la începutul anului școlar. „Am ales să cumpăr uniforma și ghiozdanul băiatului dintr-un magazin cu lucruri folosite. Am dat 25 de lei pe amândouă", povestește Anica Corfu. Mămica socotește că a făcut o adevărată afacere, în timp ce în librării sau magazinele cu hainuțe, aceeași uniformă costă cel puțin 90 de lei, iar un ghiozdan trainic nu scade sub 50.
Magazinele second hand din Piatra Neamț au prins repede metoda de a face bani în fiecare sezon, iar ofertele de accesorii pentru școală se dau ca pâinea caldă la început de septembrie. „Am adus 200 de genți pentru școală pe care le-am dat în mai puțin de o săptămână. Vom mai primi marfă cel puțin o dată până la începerea anului școlar", spune Mirela Baciu, proprietara unui second hand cu produse import Anglia.
Produsele la mâna a doua sunt la mare căutare și în rândul părinților care au resurse financiare. „Am căutat să cumpărăm ceva de calitate, iar aici găsim lucruri aduse din Germania. Am luat un ghiozdan foarte bun la numai 18 lei. Sunt convinsă că va rezista mai mult decât chinezăriile noi", completează Marian Popoviciu, părintele unei fete de clasa a IV-a.