„Divorţ“ între un oraş şi firma de utilităţi publice. Motivele: „seceta” de la robinete şi serviciile proaste

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarul municipiului Roman, Leonard Achiriloaie, a anunţat, la finalul anului trecut, un iminent „divorţ“ între administraţia publică locală şi Compania Judeţeană ApaServ Neamţ.

Avariile sunt dese la rețeaua de alimentare FOTO MonitorulNeamt.ro
Avariile sunt dese la rețeaua de alimentare FOTO MonitorulNeamt.ro

Motivele invocate sunt calitatea precară a serviciilor oferite de firmă şi lipsa investiţiilor, lucru care deranjează şi irită localnicii. De ani de zile, în diverse perioade, furnizarea se face cu mari sincope, iar acum oamenii nu au apă în intervalul orar 22.00 şi 06.00. Sunt şi pierderi enorme, din cauza conductelor vechi de zeci de ani.

Acestea au durata de folosinţă demult expirată, lucru ce provoacă dese avarii, aşa că reluarea alimentării durează în unele cazuri, funcţie de dimensiunea stricăciunilor şi câteva zile. În aceste condiţii, primarul doreşte renunţarea la serviciile ApaServ, firma de utilități şi trecerea la ApaVital Iaşi, demersuri care ar putea începe până la 1 martie 2024.

„În 2009, când s-a încheiat contractul de delegare, pierderile raportate la Roman erau de 30%, iar în 2023 au ajuns la 70%, ceea ce arată, fără putinţă de tăgadă că, în tot acest timp, nu s-a făcut o întreţinere corespunzătoare a reţelei de distribuţie şi pierderile, după cum se vede, au ajuns în câţiva ani, la mai mult decât dublu“, a declarat edilul.

Romanul se alimentează dintr-o staţie de captare aflată aproape de malurile râului Moldova, dar unele puţuri s-au colmatat în timp, altele n-au mai fost forate, iar seceta din ultimii ani au făcut ca pânza freatică să scadă foarte mult. Intenţia ca municipiul să devină client al companiei din Iaşi nu este nouă, demersuri fiind făcute şi în anii din urmă.

La finalul anului 2022, viceprimarul Radu Samson, prezenta ca motiv de „divorţ“ de firma nemţeană o statistică. În acel an, timp de 1.824 de ore, locuitorii din municipiu nu au primit serviciul la parametrii prevăzuţi. În 219 zile, apa la Roman a fost livrată cu presiune scăzută, iar în alte 61 de zile seceta de la robinete a fost totală în diferite zone sau în tot oraşul de la malurile Moldovei.

Directorul ApaServ Neamţ, Vlad Angheluţă, a declarat pentru „MonitorulNeamţ.ro“, că noile învinuiri ce se aduc managementului companiei de către reprezentanţii administraţiei romaşcane nu sunt în totalitate corecte, ţinând cont că de la preluarea mandatului a avut o preocupare constantă de ameliorare a situaţiei, inclusiv prin cumpărarea de apă de la ApaVital Iaşi.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite